Politiek

Soap – 50PLUS-voorzitter Geert Dales zegt vertrouwen in Kamerfractie op (behalve in Henk Krol)

22-04-2020 11:05

50PLUS-voorzitter Geert Dales. ANP OLAF KRAAK

Partijvoorzitter Geert Dales heeft dinsdagavond het vertrouwen in bijna alle Kamerleden van 50PLUS, op Henk Krol na, opgezegd. Zij gaven op hun beurt begin vorige week al aan de huidige voorzitter kwijt te willen. In de brief – gericht aan parlementariërs Corrie van Brenk, Gerrit Jan van Otterloo, Léonie Sazias, Martin van Rooijen, Martine Baay én oprichter Jan Nagel – staat: “Ik denk niet dat wij nog enige toekomst met elkaar hebben. Ik rouw er niet om.” Maar hij stapt niet op. Dat schrijft het AD.

Lees ook – DENK-praktijken bij 50PLUS: Provinciebesturen willen af van partijvoorzitter Geert Dales

Het is het volgende hoofdstuk in de soap die zich afspeelt bij de ouderenpartij. Begin deze maand werd bekend dat veel provinciale bestuurders af willen van Dales. Een aantal 50PLUS’ers vreest dat Dales de macht verder naar zich toe wil trekken en ook een gooi wil doen naar een Kamerzetel. Dat politiek leider Henk Krol vorige maand zei dat hij Dales graag in de Kamer zou verwelkomen, voedde die vrees.

Kamerleden Corrie van Brenk, Léonie Sazias en Gerrit Jan van Otterloo, de twee senatoren van de partij en erevoorzitter Jan Nagel keerden zich vorige week tegen Dales en vroegen hem op te stappen. Krol bemiddelde, wist te bereiken dat de leden zich zullen uitspreken over de toekomst van Dales en zei dat de eenheid weer was hersteld.

Dat weerhield Dales maandag niet om de Utrechtse afdelingsvoorzitter Alfons Leerkes uit de partij te zetten. Leerkes leidt het verzet tegen Dales.

Wordt vervolgd.