Politiek

Richard de Mos officieel in de race voor burgemeesterschap Den Haag

23-04-2020 18:12

Richard de Mos van Groep de Mos brengt zijn stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. ANP MARTIJN BEEKMAN

Richard de Mos is officieel in de race om burgemeester van Den Haag te worden. De fractievoorzitter van Hart voor Den Haag/Groep de Mos heeft deze week op het provinciehuis een gesprek gehad met Jaap Smit, de commissaris van de Koning van Zuid-Holland. Dat meldt Omroep West donderdag. De Mos maakte vorige maand in zijn wekelijkse column op TPO bekend in het openbaar te hebben gesolliciteerd naar de functie.

Richard de Mos – Den Haag First! Vandaag solliciteer ik naar de functie van burgemeester

Tweeëntwintig anderen die het ambt ambiëren deden hetzelfde. Wie dat zijn, is niet bekend. Hun namen blijven geheim. Alleen De Mos en Bert Blase, de waarnemend burgemeester van Heerhugowaard maakten hun eigen sollicitatie openbaar. Dat doen zij omdat ze willen dat de benoemingsprocedure voor burgemeesters transparanter moet worden.

De Mos’ partij werd begin oktober vorig jaar uit het college gezet toen naar buiten kwam dat haar twee wethouders, onder wie partijoprichter De Mos, werden verdacht van corruptie. Ze zouden bevriende ondernemers hebben geholpen met vergunningen in ruil voor donaties. Het onderzoek daarnaar loopt nog steeds. De Mos zelf keerde na zijn vertrek uit het college terug naar de gemeenteraad. Hij werd weer fractievoorzitter.

De Mos tegen Omroep West:

“Deze zaak is zeker aan de orde geweest, maar over de persoonlijke aspecten zoals mijn cv, mijn verleden en mijn toekomst die tijdens het gesprek zijn langsgekomen, wil ik mij niet uitlaten. Ik vind het al heel wat dat ik zo openbaar solliciteer. Daar geloof ik in en ik vertel wat de stad moet weten over deze sollicitatie. Maar er zijn ook persoonlijke zaken aan de orde geweest en die hou ik voor mij. Dat heb ik met de commissaris afgesproken.”

Op 1 juli wil Den Haag een nieuwe burgemeester hebben. Tot die tijd is Johan Remkes waarnemend burgemeester. Hij kreeg die functie toen Pauline Krikke in oktober vorig jaar ontslag nam na een vernietigend rapport over de vreugdevuren op Scheveningen en Duindorp.