Binnenland

Falen met NL’se politie en justitie, aflevering 527620981: handhaving bij vechtscheiding

24-04-2020 12:00

De politie oefent druk uit op ouders om geen aangifte te doen van het onttrekken aan het ouderlijk gezag. Dat blijkt uit onderzoek van Reporter Radio (NPO) (KRO-NCRV). Het programma wordt zondagavond uitgezonden op Staatstelevisiekanaal NPO1 [hahaha, een radioprogramma op tv…FAIL ANP, FAIL!] Staatsradiozender Radio 1. Het gaat om ouders die na een zogenaamde vechtscheiding een omgangsregeling hebben maar hun kind niet te zien krijgen, ondanks uitspraak van de rechter.

“We krijgen deze signalen vaker binnen”, zegt Bas van ’t Hoff, bestuurslid van het Vader Kennis Centrum, een belangengroep die zich inzet voor het omgangsrecht van ouders. “We zien dat ouders soms bijna het bureau uit worden gegooid en moeite hebben om die aangifte te mogen doen. En dat terwijl het onttrekken aan het ouderlijk gezag in het Wetboek van Strafrecht staat.”

Het Openbaar Ministerie seponeert standaard de aangiftes van deze ouders, blijkt uit een tiental dossiers die Reporter Radio onderzocht. Volgens het OM wordt het strafrecht pas ingezet als alle middelen in het civiel recht zijn uitgeput.

Anp/TPO