Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Jaap van Dissel

26-04-2020 09:31

Bol.com Algemeen

Beste Jaap,

Sorry!

Het gebeurde gewoon.

Ik las gisteren bij de NOS: “RIVM-experts: ‘Kans op snelle opleving virus nu buitengewoon klein’

Dan gaan er in mijn hoofd twee alarmbellen tegelijk af (‘NOS’ en ‘RIVM’) en dan floep ik er gewoon op Twitter uit: “Shit er komt een tweede opleving”.

Had ik niet moeten doen.

Excuses.

De afspraak was dat we het volk dom zouden houden.

Ja, het EIVM, het Eestergaster Institiuut voor Volksgezondheid en Milieu, weet, net als jij, dat een tweede opleving van het corona-virus op komst is.

Die conclusie trekken onze ‘modelleurs’ op basis van een aantal feiten.

Ten eerste: de burgemeesters melden dat het gisteren (toevállig de dag waarop jij ’s ochtends zei dat er een buitengewoon kleine kans is op een snelle opleving van het virus) alweer ouderwets druk was op straat.

Ten tweede: de medewerkers in de zorg (verpleeghuizen, thuiszorg en mantelzorg) doen hun werk nog altijd onbeschermd en moeten nog altijd wél naar hun werk als er een corona-verdenking bij hen thuis is. Die door jou geadviseerde verspreidingsmethode werkte vanaf de start goed (op één officiële corona-dode vielen één tot twee ‘extra’ doden die niet waren getest op corona elders).

Ten derde: in steeds meer landen om ons heen wordt het dragen van mondkapjes verplicht in bijvoorbeeld winkels en het openbaar vervoer (en deelt de overheid ze soms zelfs gratis uit). In Nederland blijf jij beweren dat mondkapjes helemaal geen zin hebben om verspreiding van het virus te beperken en Rutte cs. neemt dat advies maar al te graag over. Zolang het kabinet onze miljarden liever in de KLM en stikstofmalligheid stopt en Hugo de Jonge loopt te glibberen van een app, krijg jij geen groen licht om de waarheid over mondkapjes te vertellen en zullen wij Nederlanders elkaar blijven besmetten. Of kopen we ze van ellende zelf maar.

Ten vierde: zaterdag 23 mei komt eraan. Suikerfeest. Jij dacht toch niet dat de “jongeren” die dan eindelijk weer los mogen nadat ze een maand lang door Allah zijn geringeloord (overdag niet eten en niet drinken, dag en nacht niet aan hun piemel trekken) op 23 mei nog naar Markie Rutte gaan luisteren, met zijn “samenscholingsverbod” en zijn “Blijf thuis!”? Die gaan los.

En die denken misschien stiekem ook wel: als ik opa effe lekker in zijn gezicht hoest, hoeven we niet helemaal naar Marokko voor de begrafenis, maar gaat-ie gewoon hier de grond in. Femke Halsema betaalt wel.

Enfin.

Jij blijft nog wel even de informele baas van het land.

En ook deze verkeerde voorspelling wordt je weer vergeven.

Collegiale groet,

JanD

PS. Ik heb mevrouw Dijkgraaf gevraagd even een cadeautje voor je uit te zoeken. “Let niet op het geld, Thea”, zei ik nog.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen bij Bol.com via mijn partnerlink wordt ook gewaardeerd)

Gezondheid