Informatie-oorlog, censuur en burgers die hun heil zoeken in platformen voor het vrije woord

28-04-2020 18:39

Nagekomen rectificatie door auteur: “Achteraf bleek de informatie wat betreft het overlijden van ‘Het laatste meisje dat ik kende die streed voor ‘body positivity’ aan diabetes’ niet te kloppen, haar doodsoorzaak was niet diabetes, dat betreur ik ten zeerste. Het is aangepast. Het punt blijft: overgewicht is aantoonbaar ongezond en ik vind dat het niet gepromoot moet worden.”

 

Tijdens coronatijd is er op het internet een ware strijd om informatie bezig. Er circuleren volop complottheorieën over de motieven van onze overheid om ons in lockdown te zetten. In Duitsland zijn de eerste protesten voor opheffing van de maatregelen al bezig. Ook in Amerika zijn er protesten en is het afwachten op het eerste protest in Nederland ook in Nederland zijn de eerste protesten. Een petitie doet al een tijd de ronde.

Brian Rosé, oprichter van het Youtubekanaal The LondonReal, wordt gecensureerd door Youtube omdat hij ‘complotdenkers’  zoals David Icke een platform geeft. De in London woonachtige Amerikaan is een inzamelingsactie gestart om onafhankelijk op zijn eigen website door te gaan. Hij haalde tot dusver bijna 500.000 dollar op door donaties van mensen wereldwijd. Met dat geld zal hij op 3 mei via een livestream opnieuw David Icke interviewen.

De omstreden David Icke is niet de enige gast die hij een platform geeft. Brian Rosé liet eerder al personen met een andere kijk op de kennis van nu aan het woord. Onder andere de Nederlandse Wim Hof met zijn onorthodoxe methodes om je immuunsysteem te versterken, de klinisch psycholoog Jordan Peterson met zijn bestseller 12 Rules For Life en talloze anderen die mensen inspireren. De eigenaar van LondonReal zegt altijd dat hij het niet per definitie eens is met zijn gasten, maar dat hij het recht om te zeggen wat zij denken tot de dood zal verdedigen.

Ook burgers zijn zich bewust gaan worden van dat recht en beginnen zich achter hun oren te krabben. Mensen staan chagrijnig op anderhalve meter afstand in de rij voor de supermarkt met kassameisjes die de handvatten van hun karretje desinfecteren. Burgers verraden elkaar via kliklijnen en vragen zich steeds meer af te vragen of de maatregelen niet meer kapot maken dan ze  lief is. Het censureren van platformen die een podium geven aan de mensen die deze maatregelen bevragen, zal de argwaan die de burger heeft alleen maar meer voeden.

Ondertussen vertelt in Nederland tv-kokkin Miljuschka, terwijl de gehele middenklasse zich afvraagt of hun bedrijf na de crisis nog bestaat, ons op Instagram dat de bijgekomen quarantaine kilo’s haar onzeker maken. Ze kon er ook voor kiezen om niet haar vetrollen tentoon te stellen, maar te laten zien hoe wij gezonde maaltijden kunnen klaarmaken, zodat wij in quarantaine vooral niet aankomen. Want uit elke statistiek blijkt dat juist coronapatiënten met overgewicht vaker op de Intensive Care terechtkomen. Maar nee, juist nú moet er aandacht worden gevraagd voor de ‘body positivity movement‘.

Ik ben onder andere journalistiek gaan studeren om de vrijheid van meningsuiting te beschermen. Veel steun van de andere millennialjournalisten in opleiding kan ik niet verwachten. Zij zitten zich in quarantaine het lazarus te zuipen en voelen zich tegelijkertijd moreel superieur omdat zij daarmee de ouderen beschermen. Zonder er rekening mee te houden dat zij degenen zijn die later de rekening zullen betalen. De hoop op een goede afloop wordt dan ook steeds minder. Vooral als ik zie dat mensen met een andere mening, zoals Jort Kelder, op de traditionele mediakanalen worden verguisd met het morele vingertje. Geen wonder dat de burger die dat ziet zijn dikke vinger in de lucht steekt en heil zoekt in platformen, zoals die van Brian Rosé, die nog het vrije woord bewaken.