Politiek

Peilingwatch – Wopke Hoekstra favoriet bij CDA’ers als nieuwe leider

28-04-2020 11:08

CDA’ers zien het liefste minister van Financiën Wopke Hoekstra als nieuwe partijleider. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1.188 CDA-kiezers. In aanloop naar de volgende Tweede Kamerverkiezingen is het CDA op zoek naar een nieuwe partijleider. Favorieten voor die positie zijn Hoekstra, De Jonge en Mona Keijzer, al lijkt die laatste het af te leggen tegen de ‘coronaministers’: 9 procent vindt haar de meest geschikte keuze. In november waren De Jonge en Keijzer nog ongeveer even populair bij CDA-stemmers.

Gevraagd naar de kwaliteiten van Hoekstra is waar hij in uitblinkt: zijn betrouwbaarheid en deskundigheid. De Jonge scoort op andere punten beter: hij is volgens de ondervraagden vooral charismatischer en een betere stemmentrekker dan Hoekstra.

Voor bijna de helft van de kiezers (46 procent) wordt de kans dat zij daadwerkelijk CDA gaan stemmen groter als Wopke Hoekstra partijleider wordt. Als De Jonge de kar gaat trekken, wordt de CDA-stemkans voor 38 procent van de kiezers groter.