Opinie

Verplichte sluiting kapsalons was juiste keus, maar moet opnieuw tegen licht worden gehouden

28-04-2020 13:50

De kapsalons zijn nog steeds verplicht door de overheid gesloten. De meeste kappers hadden hier in het begin wel vrede mee, immers, gezondheid is het belangrijkste. De compensatieregeling zou ‘ruim’ zijn, maar daar zijn weinig eigenaren van kapsalons het mee eens want het plussaldo op de bestaande rekening slinkt per week in rap tempo en menigeen is bezig het spaargeld aan te spreken of probeert een lening te krijgen, wat lang niet zo eenvoudig gaat als door onze minister president is aangegeven. Kortom, de druk loopt op.

De overheid hield de kapper rustig en vertrouwde op zijn gevoel van menselijkheid: ‘Samen het virus verdrijven door ons aan de regels te houden’. De meeste salons houden zich hier strikt aan, alhoewel er ook zijn die de wet met voeten treden en de klanten blijven helpen via de achterdeur of bij hen thuis. Ondertussen wel TOZO, TOGS en NOW binnenharken en daarnaast de diepe zakken vullen met zwart geld is helaas geen uitzondering meer. In het begin sprak iedereen er schande van, maar deze groep krijgt steeds meer aansluiting omdat het water de meeste ondernemers aan de lippen komt te staan door deze gedwongen kapsalonsluiting en de slechte compensatieregelingen. Illegaal knippende professionals die naast hun eigen klandizie die van de concurrenten behandelen. Deze normvervaging levert niet op wat het kabinet beoogt want de controle op de anderhalve meter afstand verdwijnt en het gevaar van verspreiding van het virus neemt weer toe omdat er geen controle meer is op de preventieve maatregelen, die al wel zijn genomen door de kapsalons die netjes wachten op het startschot om weer open te mogen gaan.

Klanten hadden allemaal begrip voor de situatie en wensten de ondernemers sterkte, maar menigeen belde daarna medewerkers persoonlijk op om te vragen of zij bij hun thuis kwamen knippen. Alsof het ineens niet meer om virusverspreiding en gezondheid ging. De kapster in loondienst die stiekem knipt is  geen lid van dit gezin en kan besmet  worden en anderen besmetten, wat uiteindelijk weer op het conto van de ondernemer komt. Controle hierop is eveneens een moeilijke zaak, maar ook hier gelden dezelfde consequenties.

Aan de duistere kanten zitten veel voordelen maar de nadelen zijn voor de netjes wachtende ondernemer.

Daarnaast zijn nu ook de amateurkappers sterk in opkomst. Kappers die service wilden bieden door hun klanten van verfsetjes voor thuis te voorzien dachten dat gezinsleden dit zouden gebruiken, maar in veel gevallen is het toch een buurvrouw of een kennis die vroeger kapster is geweest die het komt aanbrengen. Het hele principe van anderhalve meter voor iedereen behalve voor in-één-huis-wonende gezinsleden is gaandeweg verdwenen.

Op Youtube verschijnen hilarische filmpjes van Jan en alleman die hun vrienden knippen. Geen gezinsleden dus. BN-er Gordon laat in een filmpje zien hoe hij zelf geknipt wordt door zijn broer. Leuk om te zien, maar zijn broer woont ergens anders en is als zodanig géén gezinslid. Zijn eigen kapper had hem dus ook gewoon kunnen knippen. Minder lachwekkend, maar wel met een beter resultaat en bovendien had deze kapper waarschijnlijk wél een mondkapje gedragen.

De verplichtte sluiting van kapsalons was een juiste keus, maar moet nu opnieuw tegen het licht gehouden worden. De eerste lobby van ANKO om met de juiste protocollen en maatregelen de kapper weer aan het werk te krijgen is helaas niet gelukt. Wellicht kunnen de wijze mannen en vrouwen bij de volgende poging dit verhaal naar voren brengen.

Kapsalons moeten vóór 20 mei weer open, want:

– De wetsovertredende kappers worden beloond met NOW, TOGS en TOZO.

– Wetsovertredende kappers ‘stelen’ klanten van wachtende salons.

– Het zwartgeldcircuit groeit.

– Veel kapsalons zullen omvallen waardoor de werkgelegenheid niet geholpen is met de NOW die dan over zal gaan in WW en de ondernemer in de bijstand.

– Het vertrouwen in de regering van de kapper en ondernemer door een beloofde goede regeling zal voorgoed verdwijnen.

– Onnodige traffic van niet-gezinsleden die thuis knippen.

– Geen preventieve maatregelen die worden genomen bij illegale thuisknippers.

– Grotere kans op besmetting en verspreiding van het coronavirus.

 

Lees ook: Overheidscompensatie omzet en loonkosten voor kappers is volstrekt onvoldoende

Lees ook: Kappers waarschuwen: ga niet thuisknippen

Lees ook: VVD en CDA hopen dat kappers eerder open kunnen

Lees ook: Bijna 65.000 ondernemers hebben NOW-aanvraag ingediend