Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Thierry Baudet

30-04-2020 09:31

Bol.com Algemeen

Beste Thierry,

In dagblad Trouw staat dagelijks de strip Dingeman, van Peter Geenen.

Gisteren, toen nog niet bekend was dat een meerderheid van de Brabantse CDA-leden voor samenwerking met jouw partij zou stemmen, werd daarin aan Jaap van Dissel van het RIVM gevraagd “of Forum voor Democratie kan overspringen op gewone mensen”.

Van Dissel antwoordde: “Goede vraag. De meeste Nederlanders hebben een gezond afweersysteem. Op zich kan Forum dan geen kwaad. Hooguit milde klachten, soms. Beetje vreemdelingenhaat enzo. Het virus kan zich alleen verspreiden als er iets heel geks gebeurt. Bijvoorbeeld: een politieke partij heeft met opzet intensief contact met Forum…”

Forum voor Democratie is volgens de striptekenaar van Trouw dus een dodelijk virus.

Tja.

Het is weer eens wat anders dan Hitler.

Al is het maar de vraag of dat voor een nieuwe Volkert heel veel uitmaakt.

Dezelfde dag onthulde HP/De Tijd dat een aantal leden van jouw jongerenorganisatie JFVD, ook leden met ‘functies’, in elk geval in 2017 en 2018 in WhatsApp-groepen fascistisch en antisemitisch heeft zitten brallen.

Het is volkomen logisch dat bij een partij die zo snel groeide als Forum voor Democratie ook dit soort vullis op de ledenlijst kan komen. Nieuwe leden hoeven alleen maar hun naam en adres door te geven en contributie te betalen; er is geen ballotage.

Wel is het zo dat juist een partij die onder het vergrootglas ligt keihard moet ingrijpen als er signalen zijn dat zich fascistisch en antisemitisch tuig in de gelederen bevindt. Geen gelul met “het was een privé-appgroep”, “het was in 2017 en 2018” en “we zijn geen gedachtenpolitie”, maar meteen een onderzoek, vaststellen wie je partij schaden met dit soort uitlatingen en royeren die hap.

Fascistische en antisemitische leden zijn namelijk nog véél schadelijker voor de toekomst van je partij dan -ik noem maar wat- mensen die een greep in de kas doen, zonder een bonnetje terug te stoppen.

Als je bestuursverantwoordelijkheid wilt en je hebt geen 76 zetels in de Tweede Kamer, moet je namelijk samenwerken met partijen die je maar al te graag uitsluiten doordat ze je kunnen framen als een fascistische en antisemitische partij.

Gelukkig heb je dat, na de Baudetiaanse wegduwreflex vóór deze zaak in de publiciteit kwam, alsnog ingezien en komt dat onderzoek er. En kampleider Timon van het JFVD-zomerkamp van 2019 zou zelfs al geroyeerd zijn (al beweert een oud-FVD-medewerker juist weer van niet).

Dan nog even over dat stripje.

Het is ondenkbaar dat één van de grote Nederlands/Belgische kranten Telegraaf, Algemeen Dagblad, Volkskrant, NRC Handelsblad of Trouw bijvoorbeeld het CDA met het coronavirus zou vergelijken.

Dit terwijl Hugo de Jonges voortdurende mondkapjesfaal rond medewerkers en patiënten in thuiszorg en verpleeghuizen anno 2020 aanzienlijk meer doden heeft opgeleverd dan het gedachtengoed van een paar randdebielen op de ledenlijst van Forum voor Democratie.

Ofwel: het is niet alleen zo dat de gevestigde politieke partijen hópen dat Forum voor Democratie zichzelf buitenspel zet als mogelijke coalitiepartner, het is ook zo dat media veel beter dan bij andere partijen hun best doen vullis over jouw partij te vinden. Én zich als anti-FvD-activisten gedragen.

Daarom heb ik nogmaals een tip voor je.

Volg het voorbeeld van het landelijke CDA: laat je mensen in het Brabantse provinciebestuur het lekker zelf uitzoeken en bemoei je vooral nergens mee. Ook niet via Twitter ;-) Dat is de beste manier om het landelijke cordon sanitaire te doorbreken.

Groet,

JanD

PS. En je weet: geen cadeautje zonder stille hint ;-)

PS2. Me nieuwe Nieuwsbrief is uit!

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen bij Bol.com via mijn partnerlink wordt ook gewaardeerd)

Gezondheid