Politiek

Henk Krol wil 50Plus blijven leiden

01-05-2020 17:16

Henk Krol wil aanblijven als partijleider van 50PLUS. Dat blijkt uit interne correspondentie in handen van De Telegraaf. Na eerder stevig te hebben uitgehaald naar zijn fractiegenoten Corrie van Brenk, Léonie Sazias en Gerrit-Jan van Otterloo wil hij de rijen sluiten en de vredespijp roken. Maar de binnenkort vertrekkende partijvoorzitter Geert Dales is niet van plan mee te werken.

Lees ook – Henk Krol boos op provinciale voorzitters 50PLUS; maakt Coronawin

“Henk heeft meerdere malen onenigheid in de partij meegemaakt en is daar moe van. De gehele fractie wil door met elkaar en gaan voor meer zetels zodat de belangen van onze kiezers nog beter behartigd kunnen worden”, valt te lezen in een vergaderverslag van afgelopen donderdag. Ingewijden bevestigen aan de krant dat het klopt.

Binnen de ouderenpartij heerst al jaren onmin, met name over de verdeling van baantjes, en de laatste weken is die in alle hevigheid opgelaaid. De Kamerleden en senatoren waren het daarbij openlijk oneens met hun politiek leider over de positie van partijvoorzitter Geert Dales. Zij zegden bijna allemaal het vertrouwen op, alleen Krol bleef hem steunen. Afgelopen zondag kondigde Dales zijn vertrek aan.

Update 17.42 – Scheidend 50PLUS-bestuur wil rebellen voor de rechter

Als de tegenstanders van scheidend 50PLUS-voorzitter Geert Dales hun plan doorzetten om een tegenbestuur op te richten, sleept Dales ze voor de rechter. Dales en zijn medebestuurders geven hen nog tot en met maandag de tijd, laat hij weten aan het ANP.

De voorzitters van een aantal provinciale afdelingen van 50PLUS willen het roer bij de partij tijdelijk overnemen. Ze vertrouwen het aftredende hoofdbestuur de verkiezing van een nieuw bestuur niet toe.

Dat is onwettig en tegen de statuten, vinden Dales en de twee andere aftredende bestuursleden. Het driekoppige hoofdbestuur verwijt de opstandige leden bovendien dat ze op hun website laster verspreiden en het partijlogo misbruiken. De “nepwebsite” moet uit de lucht en de tegenstanders van het bestuur mogen zich ook niet meer bezondigen aan “verdere misleidende, lasterlijke of anderszins schadelijke berichtgeving”, sommeert de advocaat van het bestuur.