Media

Bonusquote: babyboomer-Amnesty-vrouwtje (NRC) is na jaren van zelf VvMU gebruiken nu wel klaar met VvMU

03-05-2020 14:54

“‘In Nederland was voor mij het Oekraïne-referendum in 2016 een kantelpunt en dat kwam door de macht van de sociale media. Als ik probeerde uit te leggen dat het hele referendum flauwekul was omdat de situatie veel complexer was dan ‘ja’ of ‘nee’, werd dat weggevaagd door rechtse rakkers. Kennis van zaken had geen enkel effect. Dat was voor mij een hard ontwaken: willen mensen wel weten hoe het zit? En bestaat er überhaupt een waarheid? Met deze vragen worstelt de journalistiek nog steeds.’

Vrijheid van informatie leidt niet automatisch tot een betere wereld. Niemand heeft de opkomst van sociale media kunnen voorspellen en de enorme rol die ze zouden spelen bij de verspreiding van desinformatie

Peter Pomerantsev laat in zijn boek Dit is geen propaganda zien dat juist populistische leiders de disruptieve kracht van sociale media gebruiken. Trump, Poetin, Bolsonaro en Orbán benutten de macht van propaganda op een manier waarvan ze in de Sovjet-Unie uit mijn jonge jaren slechts konden dromen.”

Een interviewtje met ene Laura Starink (127) in de Volkskrant waaruit blijkt dat openheid en vrijheid van meningsuiting en vrij toegankelijke informatie alleen leuk zijn als je zelf jong bent en activist voor Amnesty (bekende club van vrouwenonderdrukkers, red.), maar dat als die vrijheid van informatie en mening niet doet wat jij wilt dan is al die vrijheid maar stom en moet kapot.

Want ‘het oekraïnereferendum’. Is allemaal de schuld van ‘rechtse rakkers’ en desinformatie. Hadden we op tijd onwelgevallige informatie gecensureerd en de open vrijheid van mening en informatie dusdanig ingeperkt dat we alles aan Laura ‘enige echte kennis van zaken’ Starink hadden kunnen overlaten qua waarheidsvinding dan had uiteraard 100% van Nederland vóór dat Oekraïneverdrag gestemd.

Maarja, internet hè? En ‘disruptieve’ social media hè? En Geenstijl hè? En Wierd Duk natuurlijk, duh! Allemaal nepnieuws, desinformatie en populistische propaganda in handen van Boeman Poetin & De 40 Grote Boze Wolven.

Bah vrijheid! Bah open informatie! Bah internet! Tijd voor een Waarheidsbureau! (En we noemen het: politburo.)

Wel jammer dat de Volkskrant vergeet te vermelden dat Laura Starink (NRC) samen met Hubert Smeets (NRC) en iemand die toevallig ‘Rottenberg’ als achternaam heeft het anti-Rusland vehikel cultureel-uitwisselingsplatform Raam op Rusland bestiert (‘om de dialoog te bevorderen‘, lol). Een vehikel waarvoor de belastingbetaler destijds 285.517,35 mocht ophoesten.

Best duur wel zo’n gratis salaris voor het onderhouden van een websiteje, die enige echte waarheid.

Bonuslol: Go home Volkskrant, you’re drunk.