Media

Jet Bussemaker (PvdA) wil dingen

03-05-2020 15:10

De regering moet meer oog hebben voor kwetsbare mensen die worden getroffen door de maatregelen tegen het coronavirus en niet direct door het virus zelf. Dat zei voorzitter van de Raad van Volksgezondheid en Samenleving Jet Bussemaker (PvdA) in het door belastingbetalers gesubsidieerde staatstelevisieprogramma Buitenhof (NPO). Ze doelt onder meer op eenzame ouderen in verzorgingshuizen en mensen met een beperking die niet meer naar de dagbesteding kunnen.

“De regering moet meer kijken naar andere factoren zoals kwaliteit van leven en waardigheid van afscheid nemen”, aldus Bussemaker in het gesubsidieerde staatstelevisieprogramma van de NPO. “Er moet beter worden afgewogen wat belangrijk is. In de eerste fase is dat snelheid en het virus indammen, maar we zitten nu in de tweede fase en dan moet er naar meer dingen worden gekeken. Er zijn meer waarden dan alleen het virus.”

Bussemaker zegt in het gesubsidieerde staatstelevisieprogramma van de NPO dat er altijd moet worden gehandeld om besmetting tegen te gaan, maar dat dat niet de enige factor kan zijn. “Nu wordt er alleen nog naar het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM gekeken voor advies. De politiek zou zich minder achter de wetenschap moeten verschuilen. Het advies moet breder worden getrokken”, stelt Bussemaker voor in het gesubsidieerde staatstelevisieprogramma van de NPO. “Betrek er burgers bij en specialisten op andere gebieden. En luister naar de mensen in de zorg. Zij zijn gewend om met veiligheid om te gaan en ingewikkelde afwegingen te maken.”

Jet Bussemaker was minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor de PvdA in het kabinet Rutte II.

Anp/TPO