Recensie

Recensie: gitaarband RVG klinkt op prachtplaat Feral trefzeker en venijnig

03-05-2020 10:30

Het eerste wat opvalt is de stem van Romy Vager. Ondanks de vrouwelijke voornaam zingt ze met de rauwe intonatie van de man die ze ooit was. En die voordracht van de transgenderzangeres geeft toch iets speciaals aan de gitaarliedjes, die hierdoor als het ware nog eens extra worden opgetild. Bijzonder zijn ook de voortdurend van perspectief en gedaante wisselende teksten, alsof Vager een blik werpt in meerdere gebarsten spiegels. Die teksten zijn of autobiografisch, of uit het leven gegrepen zoals dat heet. Zo is Alexandria een meer dan venijnige song over hoe er tegen genderidentiteit wordt aangekeken: “the way you dressed you must have really wanted to die… they set fire to people like you”. En aan de gepassioneerde zang in I Used To Love You te horen is het nog maar de vraag of de liefde wel echt voorbij is.

RVG (afkorting voor Romy Vager Group) komt uit Preston, een buitenwijk van Melbourne waar een hechte kunstenaarsscene met ‘do-it-yourself’ mentaliteit heerst. Het debuutalbum uit 2017 werd live opgenomen in een verlaten pub, in eerste instantie in eigen beheer uitgebracht. Opvolger Feral laat een trefzekerder RVG horen. Vooral de gitaren zijn volop in beweging, langs en tegenelkaar, altijd sprankelend. Alsof ze zomaar uit de lucht komen vallen.

Vager is in staat om met weinig veel te zeggen. Door hartstocht en emotie te beklemtonen in de even simpele als rake woordkeuze. Die valt telkens heel precies midden in de vraag en antwoord textuur van de gitaren. En dan die merkwaardige songtitels: Christian Neurosurgeon, Little Sharkie And The White Pointer Sisters.

De lp eindigt met een spannend opgebouwd slotakkoord van ruim zeven minuten. Dat gevoelens van onzekerheid en alle eventuele paranoia die het met zich meebrengt misschien minder erg zijn dan je denkt en gewoon moeten worden vastgelegd in een Photograph. ”’Cause you know that things don’t look as bad in a photograph”. Inlijsten dus en beschouwen als teken van geluk, voegt Vager er nog aan toe. Net als haar liedjes eigenlijk. Omzwervingen in sarcasme, twijfels én hoop op deze prachtplaat.

RVG – Feral (Fire Records 2020)