Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Hugo de Jonge

04-05-2020 09:31

Bol.com Algemeen

Meneer De Jonge,

Drie weken geleden vertelde NRC- en BNNVARA-columinst Marcel van Roosmalen op Op1 over de situatie van zijn dementerende moeder, die in een verpleeghuis verbleef waar al het slechte van jullie beleid samen kwam.

Misschien zag u die uitzending.

Zo niet, dan moet u het stuk met Van Roosmalen en met huisarts Marion de Bruin, wier vader in hetzelfde verpleeghuis zat, echt even terugkijken.

Zaterdag stond in Trouw een interview in het kader van de rubriek ‘Tien Geboden’ met Van Roosmalen.

Bij het vijfde Gebod (‘Gij zult niet doden’) gaat het over u.

Omdat u vast te druk bent om die tekst zelf op te zoeken in het hele verhaal, kopieer ik ‘m even.

Komt ie:

“Na een tijdje in een verschrikkelijk zorgcentrum in Mook te hebben vastgezeten, is mijn 88-jarige, demente moeder nu opgeborgen in een verzorgingshuis in Groesbeek. Laatst stonden we daar met z’n allen op het gazon naar de ramen te kijken waarachter die onwetende, oude mensen ons door verzorgers met maskers – duim omhoog – werden getoond. Even zwaaien jongens. Wij mogen niet naar binnen. Zij mogen niet naar buiten. Zogenaamd omdat de kwetsbare bewoners door ons besmet zouden kunnen worden terwijl het natuurlijk precies andersom is: het virus is al binnen. Ze maken elkaar ziek. Dáárom worden die hekken dichtgehouden.

“Het is een soort Theresienstadt, zo’n verpleeghuis. In Theresienstadt werd ook gedaan alsof alles dik in orde was, het Rode Kruis gaf na een rondleiding zelfs een dikke acht, maar het waren gewoon showroomjoden die men te zien kreeg; alsof ze het reuze naar hun zin hadden en niet de gevangenen ­waren die net zo lang werden vastgehouden tot ze van ellende zouden bezwijken. De vergelijking ligt voor de hand: in onze verpleeghuizen worden onmondige ouderen geëlimineerd.

“Mijn moeder zal niet lang meer leven. Bij één van haar medebewoners is al corona geconstateerd. Als ze gaat sterven, mogen twee naasten langskomen om haar hand vast te houden. Mijn zus is de contactpersoon en mijn broer móet daar gewoon bij zijn. Voor mij is dus geen afscheid mogelijk. Ik hoef er ook niet per se bij te zijn want: wat is er nog van die vrouw over? De laatste keer dat ik haar sprak, zei ze ‘conducteur’ tegen me, ik bedoel, ik verwacht niet dat er nog veel ontboezemingen komen, maar daar gaat het me niet om; ik vind het onbestaanbaar dat onze minister van volksgezondheid, welzijn en sport, met z’n glimschoentjes, gewoon maar even kan besluiten om de autonomie van onze ouderen af te pakken, dat ze zelf niet mogen bepalen hoe of waar hun leven eindigt. Het is niet zo dat ik hier een spandoek klaar heb liggen met de tekst ‘HUGO DE JONGE IS EEN MOORDENAAR!’ – dat is ook meteen zo Arnold Karskens-achtig – maar als mijn moeder aan eenzaamheid sterft, denk ik wel: dood door schuld.”

Wow.

Bij normale mensen, met moreel besef enzo, komt die tekst wel binnen.

Bij u zal dat wel meevallen.

Voor u is de moeder van Marcel van Roosmalen slechts een nummer.

En zolang officieel geen corona bij haar wordt vastgesteld om de doodeenvoudige reden dat ze er niet op getest mag worden is ze zelfs een nummer dat niet telt.

Voor mensen die thuiszorg, mantelzorg of verpleeghuiszorg nodig hebben, voor mensen die werken in de zorg en voor mensen met familieleden die zorg nodig hebben, is de moeder van Marcel van Roosmalen geen nummer

Voor hen is ze één van de vele voorbeelden van wat te zijner tijd een ‘lessen leren voor de toekomst’-zinnetje in het rapport van de parlementaire enquêtecommissie zal worden.

Vanwege de dodelijke cocktail van niet testen, niet beschermen en niet isoleren.

Vanavond zal het tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam door de coronacrisis allemaal compleet anders gaan dan normaal.

Ik ben benieuwd of ze het officiële gedenkschrift ook al veranderd hebben.

“Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlandsen of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties, bij vredesoperaties en door CDA-minister Hugo de Jonge.”

Groet,

JanD

PS. Als u vanavond uw schoen bij de verwarming zet, zit er morgenochtend een cadeautje in.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen bij Bol.com via mijn partnerlink wordt ook gewaardeerd)

Gezondheid