Portemonnee

Waarom de Bitcoin halving behoorlijk winstgevend kan zijn

04-05-2020 12:54

In mei van dit jaar breekt een spannend moment aan voor Bitcoin, want het derde halving event zal dan plaatsvinden! Wat houdt de halving in en waarom zijn zoveel ogen op deze gebeurtenis gericht? Gaat men weer massaal bitcoin kopen? In dit artikel wordt een tipje van de sluier gelicht.

Bitcoin terug van weggeweest?

Leeft Bitcoin nog? Ondanks de koers van bitcoin het helemaal niet verkeerd doet is er niet zoveel heisa als toen eind 2017 een recordprijs van $20.000 werd bereikt. Investeerders die er vroeg bij waren en eind 2015 al besloten wat bitcoin te kopen, zagen de koers in twee jaar tijd met maar liefst 6.500% stijgen. Het tij keerde in 2018 toen de koers onderuit ging en er in dat jaar een bodem werd gevonden rond de $3.180. Critici beweerden dat het einde voor Bitcoin nabij was, maar zij kregen ongelijk. De meest dominante cryptocurrency steeg in 2019 namelijk naar een hoogte van ongeveer $14.000; dat Bitcoin terug wist te komen mag duidelijk zijn!

Het digitale goud?

Maar waarom is Bitcoin zo interessant? De bedenker van Bitcoin, die de naam Satoshi Nakamoto gebruikt als pseudoniem, had een betalingssysteem voor ogen waarbij mensen waarde naar elkaar kunnen versturen zonder dat ze daarbij afhankelijk zijn van een derde partij zoals een bank. Bitcoin en andere cryptocurrencies maken hiervoor gebruik van blockchain-technologie; een technologie die geen centrale controle vergt en het voor kwaadwillenden bijna onmogelijk maakt om gegevens op de blockchain aan te passen. Uiteraard behoeft het complete idee een stuk meer verheldering, maar deze korte uitleg schetst een beeld.

Omdat de data van Bitcoin onveranderbaar is zien aanhangers het als het ultieme ruilmiddel. Er kan namelijk niet mee gesjoemeld worden en er kan ook niet, zoals met bankbiljetten, lukraak bijgedrukt worden. Het zal geen geheim zijn dat het continu printen van geld zorgt voor inflatie. Bitcoin is hierin een stuk simpeler: er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in omloop zijn. Deze bitcoins stromen de markt in door zogeheten miners. Dit zijn duizenden computers die middels rekenkracht wiskundige rekensommen oplossen en zo blokken met transacties toevoegen aan de Bitcoin blockchain. Door het oplossen van van een blok verifieert een miner transacties. Miners krijgen op hun beurt een beloning in bitcoin van 12,5 bitcoin per gemined blok.

De halving

Medio mei vindt de derde halving in de geschiedenis van Bitcoin plaats en voor de miners houdt dat in dat de beloning van 12,5 bitcoin wordt gehalveerd. In plaats van 12,5 bitcoin ontvangen miners straks 6,25 bitcoin en daarmee zal de toevoer van bitcoins die de markt instromen worden gehalveerd. Middels deze halvings had Satoshi voor ogen inflatie te minimaliseren.

Als we afgaan op economische basisprincipes als vraag en aanbod, dan vertraagt de toevoer van nieuw aanbod. Als we er vanuit gaan dat de vraag naar bitcoins gelijk blijft of gaat stijgen, dan zou de prijs van een bitcoin moeten stijgen! Dit is waarom menig investeerder zijn ogen gericht heeft op de halving en het effect ervan. Na de vorige twee halvings wist de koers van bitcoin namelijk flink te stijgen. De laatste, die van 2016, zorgde er uiteindelijk voor dat de koers een jaar later die befaamde $20.000 aantikte. Uiteraard bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst en ook zijn er analisten die beweren dat de halving al in de huidige koers is ingeprijsd, maar toch is het wellicht geen gek idee om wat bitcoin te kopen. Hou de halving dan in ieder geval in de gaten!