Politiek

Fractievoorzitter Farid Azarkan: Ik ben DENK, ik blijf DENK

06-05-2020 17:16

Farid Azarkan geeft een verklaring rondom de perikelen bij partij DENK. Het bestuur van DENK heeft fractievoorzitter Farid Azarkan per direct uit de partij gezet. De aanleiding is volgens Selcuk Ozturk dat Azarkan de partij op onredelijke wijze benadeelt en handelt in strijd met het belang van DENK. ANP REMKO DE WAAL

Farid Azarkan is niet van plan om te vertrekken bij DENK. Dat maakte hij woensdag duidelijk op het partijkantoor in Rotterdam, nadat partijvoorzitter Selçuk Özturk had aangekondigd Azarkan uit de partij te zetten. “Ik ben DENK, ik blijf DENK en ik heb de steun van heel veel leden. Ik ben nog steeds de fractievoorzitter in de Tweede Kamer, ik ga donderdag nog steeds een debat doen, daar gaat Öztürk niet over”, aldus Azarkan. Of en hoe hij het royement gaat aanvechten, liet Azarkan in het midden.

Video – Youtube-account DENK: ‘Wij staan achter Farid Azarkan, wij staan achter DENK!’

Azarkan zal Öztürk niet uit de DENK-fractie zetten. “Als het aan mij ligt, blijft hij onderdeel van de fractie. Ik heb hem uitgenodigd, maar hij wilde de afgelopen zes weken niet naar Den Haag komen. Zijn betrokkenheid is gering, maar hij is lid van de fractie.” Azarkan zegt met Öztürk en met het derde fractielid, voormalig fractievoorzitter Tunahan Kuzu, te willen praten “om te kijken of we een weg kunnen vinden. Als die er niet is, nemen we een andere beslissing, maar dat is speculeren.”

Lees ook – Partijbestuur (lees: Selçuk Özturk) zet fractievoorzitter Farid Azarkan uit DENK

Azarkan zegt dat door “het roekeloze handelen” van Öztürk nu twee DENK’s zijn ontstaan. “In de achterban is iedereen verenigd. De ene DENK bestaat uit de partijraad, uit vrijwilligers en de fractie in de Tweede Kamer. Aan de andere kant is er een DENK van twee bestuursleden.” Azarkan herhaalde zijn oproep aan de overgebleven bestuursleden, voorzitter Öztürk en secretaris Zahir Rana, om op te stappen.

Tunahan Kuzu, het andere Kamerlid van DENK, zei: “Elke dag waarop je denkt dat het niet slechter kan, wordt het slechter.”

ANP