Jurriaan Maessen – De dictatoriale tendensen en kitscherige krijgstaal van JFVD-voorzitter Freek Jansen

08-05-2020 14:08

Dat Thierry Baudet zich omringt met ideologische medestanders is verbazingwekkend noch afkeurenswaardig. Welke ambitieuze politicus, of als politicus gecamoufleerde ideoloog, legt zijn of haar oor immers niet te luister bij gelijkgestemden? Het probleem ontstaat daar waar afwijkende stemmen niet gewenst zijn of getolereerd worden, waar enkel ja-knikkers kunnen rekenen op een schouderklopje van de partijtop, waar volgzaamheid wordt aangemoedigd en twijfel ontmoedigd, en waar de gelijkgezinden zich bedienen van de meest kitscherige krijgstaal, bedoeld om soortgelijke volgzaamheidsinstincten bij haar aanhangers aan te zwengelen.

Sprekend voorbeeld van een dergelijk sujet binnen de partij is de voorzitter van de jongerenvereniging JFVD, beleidsmedewerker voor de Tweede Kamerfractie van Forum, en (volgens ingewijden) meest invloedrijke ideoloog binnen de partij, Frederik Jansen. Jansen, die er overigens uitziet alsof een zwak briesje hem kan vellen, drukte de jonge honden binnen de beweging op het JFVD-jaarcongres in 2019 nog op het hart (vanaf plusminus 2 uur en 29 minuten):

“We mogen nooit toegeven aan de twijfel die ons allemaal van tijd tot tijd bekruipt want om die volgende verdieping van de toren te bouwen hebben we doorzettingskracht nodig, discipline, overwinningsdrang, ja zelfs overheersingsdrang.”

Nooit toegeven aan twijfel. Overwinningsdrang. Overheersingsdrang.

Gezellig.

Als deze taal geen kille bloedmoerassen in u blootlegt, raad ik u aan de woorden nogmaals te lezen, ditmaal met een geschiedenisboek in de hand.

Een andere bloemlezing van Jansen valt overigens hier na te kijken (vanaf 1 uur, 19 minuten), waarbij men er overigens goed aan doet om, naast een geschiedenisboek, ook Het Handboek voor het Herkennen van Dictatoriale Tendensen te raadplegen. Diezelfde Jansen, ongetwijfeld bedwelmd door zijn eigen retorische bloeddorst, liet zich op het partijcongres van 2017 ook ontvallen dat er maar één keuze is:

“Dat is ten onder gaan, of vechten voor een renaissance. En met deze gedachte, en dit doel, en met een ijzeren wil deze strijd tegemoet gaan, dat is de taak voor onze generatie.”

Hier gaat een relativerende ‘ach, noodzakelijke bombast van een vitale jonge beweging’ niet meer op. Hier wordt men voor een keuze gesteld: ten onder gaan of zegevieren, met een ijzeren wil welteverstaan. U bevindt zich, al lezende, inmiddels tot aan uw knieën in het bloedmoeras van waaruit een nadrukkelijke zwavelriek opstijgt.

Over deze Freek Jansen en zijn rol binnen FvD valt verbazingwekkend weinig terug te vinden. Zijn twitteraccount is, anders dat dat van de partijleider, opvallend stil. Zijn facebookpagina lijkt wel op dat van een bot, hoewel ik wel een blog terugvond van Jansen uit 2012. De eerste blogtekst bevestigde onmiddellijk de ernst van voornoemde teksten:

Never go for the middle ground, that’s for losers! See made you pick a side, that’s what winners do; we make other people pick the losing side. You should keep this in mind when expressing your stance on an issue, there’s no good or bad opinion, only a losing and a winning one. NEVER be a loser, losing sucks.”

You do the math: nooit toegeven aan twijfel, only a losing and a winning opinion, ijzeren wil, overheersingsdrang. Ingrediënten van een fataal recept, me dunkt, en deze Jansen het ideale ontstekingsmechanisme van een toekomstige ontploffing binnen de partij. Maar het is uiteindelijk niet deze Jansen, zijn klompvoet, of zijn potsierlijke overheersingsfantasieën die het grootste probleem vormen voor het Forum voor Democratie. Het zijn vooral de tot zwijgen en inschikken geneigde bestuurders rondom Thierry Baudet, en natuurlijk de faciliterende Baudet zélf, die uiteindelijk het tapijt onder deze partij vandaan zullen trekken.

 

Verzet je tegen RSI, muisarmen en ander lichamelijk leed, gebruik een ergonomisch laptopstandaard!

laptop standaard mondkapje