Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Thierry Baudet

09-05-2020 09:31

Bol.com Algemeen

Beste Thierry,

Een paar weken geleden beklaagde jij je bij Geenstijl tegenover Tom Staal over gebrek aan steun van enkele media in je ‘strijd’.

Je noemde expliciet Geenstijl en The Post Online. Omdat ik al een aantal jaren publiceer op The Post Online, had je meer dan normaal mijn aandacht.

Je zei: “Wij hebben de keuze om samen op te trekken – met alles wat ik van jou kan vinden, en wat jij van mij kan vinden – om dat gevecht te voeren. En misschien te winnen en iets historisch neer te zetten in onze generatie. Óf we hebben de keuze om een beetje onderling tweeënhalf jaar oude  Twitterberichten te blijven opgraven en dit en dat – en uiteindelijk te verliezen. Dan winnen zij. Dan winnen die klootzakken. Het is aan jou – het is jouw leven en jij speelt jouw rol in de wereldgeschiedenis. Als jij straks op je sterfbed ligt, en je denkt, ‘ik heb alles verloren, ik heb al mijn vrienden verraden, maar ik ben in ieder geval objectief geweest’ – als dit is wat jou bevredigt, moet je dit doen. Maar als jij je op de een of andere manier toch onderdeel voelt van een movement – wij staan samen voor een historische strijd, een strijd van onze generatie…. Ik zal je nooit tot iets dwingen, ik sta honderd procent voor de grondrechten. Maar vergis je niet: onze tegenstander doet het wel. Zij hebben Bertje Wagendorp en al die andere types. Arnon Grunberg, de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw en ze hebben de rechterlijke macht, ze hebben de ambtenarij, ze hebben de universiteiten, ze hebben álles. En denk maar niet dat zij denken: ‘ik ga eens lekker objectief zijn en rechtvaardigheid betrachten’. Nee, zij helpen hun vriendjes.”

Gezondheid

Nou gaan mijn haren (spreekwoordelijk) sowieso overeind als politici zeggen dat ik net zo moet worden als een Bert Wagendorp of Arnon Grunberg.

Maar dat wordt nog erger als het gaat om ‘samen optrekken’ en ‘deel uitmaken van een beweging’ die met een ‘historische strijd’ bezig is.

En het wordt zelfs ondenkbaar als zo’n beweging elementen bevat die ronduit geschift zijn of er gevaarlijke ideeën op nahouden.

Ik bedoel: ik ben het met een groot deel van Arnold Karskens’ analyse over het NOS Journaal eens. Maar ik wil in geen honderd jaar vereenzelvigd worden met een omroep waarvan het bestuur een journalist/comedian de mond wil snoeren en financieel wil uitroken als die iets publiceert wat die omroep niet zint.

En dat is ook wat ik tegen Forum voor Democratie heb. Er lopen helaas niet alleen Annabel Nanninga’s of Theo Hiddema’s rond.

Twee weken na jouw oproep bleek bijvoorbeeld dat er op de FvD-ledenlijst wat jongeren met antisemitische en racistische ideeën stonden. Toen Ton F. van Dijk dat nieuws bracht, greep je wel in (kan Jesse Klaver nog wat van leren), maar daarvoor had je de klokkenluiders eerst het bos in gestuurd.

Veel en veel enger wordt het als het niet gaat om brallerige jongeren die een beetje WhatsApp’en, maar om volwassenen met een titel die officiële optredens verzorgen bij Forum voor Democratie en die op de loonlijst staan bij de ECR-fractie in het Europees Parlement (waarvan naast Forum ook de SGP deel uitmaakt).

Je weet vast al over wie ik het heb.

Je twitterde een tijdje geleden over hem.

 

Ik schreef over leden van een beweging die ronduit geschift zijn of er gevaarlijke ideeën op nahouden.

In dr. Sid Lukkassen (van 2010 tot 2018 overigens raadslid voor de VVD in Duiven, LOL) komen die twee elementen samen.

Dat zou niet erg zijn als dr. Sid door Forum voor Democratie net zo serieus zou worden genomen als door mij.

Namelijk: niet.

Maar het tegendeel is waar. Jullie persvoorlichter Tom Gorny weigerde vragen over de rol van Lukkassen te beantwoorden, maar dr. Sid zelf deed er minder geheimzinnig over. Hij signeerde zijn boeken op een FvD-bijeenkomst, hij schuift aan als spreker bij jullie Renaissance Instituut en hij is in dienst bij de ECR-fractie.

Waarom pik ik Sid Lukkassen er nou uit?

Dat zal ik je vertellen.

Ik kreeg van een man in een regenjas een paar App’jes toegespeeld die Lukkassen op 24 maart 2019 verstuurde. De tekst op de witte achtergrond is van hem.

 

 

Waar jij het nog hield bij een algemene oproep aan Geenstijl en The Post Online om ‘samen op te trekken in het gevecht met de instituties’, blijkt dr. Sid Lukkassen vorig jaar al te hebben uitgedacht hóe dat zou moeten gebeuren.

Ik citeer: ‘Mensen letterlijk uitschakelen zodat hun posten vrijkomen – en dan wel zo systematisch dat hun opvollers niet uit dezelfde bubbel kunnen worden gerekruteerd’.

Ik ben hier thuis niet de slimste, dus ik heb aan de huisgenoten gevraagd hoe ik dit moest uitleggen. Of daar echt stond wat ik dacht. Zij lazen die App’jes toch echt hetzelfde als ik.

Mensen systematisch letterlijk willen uitschakelen?

Expliciet gewelddadig.

Moordfantasieën.

Je zóu er maar samen mee optrekken…

Groet,

JanD

PS. Ik heb het best denkbare cadeau voor je uitgekozen. Als het te snel slijt, krijg je een nieuwe!

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me – vandaag word ik qua symboliek het vrolijkst van 5,72 euro). Waarvoor dank! (Kopen bij Bol.com via mijn partnerlink wordt ook gewaardeerd)