Politiek Buitenland

Minister van Volksgezondheid Taiwan Chen Shih-chung: Taiwan moet bij WHO betrokken worden

11-05-2020 17:08

Taiwan wil betrokken worden bij wereldgezondheidsorganisatie WHO in de strijd tegen het coronavirus. Dat schrijft de Taiwanese minister van Volksgezondheid Chen Shih-chung maandag in een opinieartikel op TPO. “Als het de doelstelling van de WHO is om voor ieder mens de hoogst haalbare gezondheidsstandaard te garanderen, dan heeft de WHO daarbij ook Taiwan nodig, net zoals Taiwan de WHO nodig heeft.” Shih-chung vindt de jaarvergadering van de WHO van volgende week op 18 en 19 mei een geschikt moment voor de lidstaten om zich uit te spreken over deze kwestie. Taiwan kan geen lid worden van de WHO omdat China dwarsligt. Peking ziet het eiland voor de kust als een afvallige provincie.

Chen Shih-chung – Betrek Taiwan bij de WHO

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo pleitte vorige week ook voor een rol voor Taiwan binnen de wereldgezondheidsorganisatie. Hij vroeg topman Tedros van de WHO om Taiwan uit te nodigen voor de volgende bijeenkomst van dat orgaan.

Shih-chung  op TPO: “Taiwan wil samenwerken met andere landen en bijdragen aan het recht op gezondheid als fundamenteel mensenrecht, zoals neergelegd in het statuut van de WHO. We doen daarom een beroep op de WHO om de bijdrage van Taiwan op het gebied van de volksgezondheid en ziektepreventie te erkennen en Taiwan te betrekken bij de WHO.”