Binnenland

Straf voor politieman die met ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek samenwerkte

11-05-2020 15:45

Rian van Rijbroek. (Screenshot NPO)

De politieagent die met ‘cybercharlatan’ Rian van Rijbroek samenwerkte heeft van zijn werkgever politie Oost-Brabant een disciplinaire maatregel aan zijn broek gekregen. Dat schrijft Tubantia maandag. Eind vorig jaar werd al bekend dat de bewuste rechercheur, die de rang van inspecteur heeft en werkt bij de digitale recherche bij de politie-eenheid geen contact meer met Van Rijbroek mocht onderhouden.

Lees ook – Antwoorden Kamervragen over cybercharlatan Rian van Rijbroek close readen met Pieter Omtzigt (CDA)

Wat voor soort relatie Van Rijbroek heeft met de rechercheur is onduidelijk: beiden willen daarover geen mededelingen doen. Maar ze kennen elkaar al jaren en volgens Van Rijbroek geeft hij haar advies en werken ze samen om criminelen te ontmaskeren. De politie wil geen verdere toelichting geven anders dan dat ‘een disciplinaire maatregel niet zomaar wordt opgelegd’.

De vrouw die in 2018 tijdens een uitzending van Nieuwsuur als cybercharlatan door de mand viel, blijkt inmiddels een stevige vinger in de pap te hebben bij Gerard Sanderinks beursgenoteerde Oranjewoud, ICT-bedrijf Centric en bouwbedrijf Strukton. Centric is een belangrijke leverancier van overheden (waaronder De Nederlandsche Bank en de Bank Nederlandse Gemeenten) en financiële instellingen op ICT-gebied. Sanderink en Van Rijbroek hebben een relatie samen.