Politiek

Dankzij de Brabantse CDA-coalitie met FvD gaat FvD-criticus Julius Terpstra de Tweede Kamer in voor het CDA

12-05-2020 15:23

Het Leidse duoraadslid Julius Terpstra gaat voor het CDA de Tweede Kamer in. Hij vervangt Erik Ronnes, die toetreedt tot de provinciale coalitie in Brabant met Forum voor Democratie (FvD). Terpstra liet zich in het verleden kritisch uit over Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. Terpstra wordt 20 mei beëdigd in de Kamer. “Eervol. Ik kijk er zeer naar uit!” Hij gaat het woord voeren over de portefeuille Wonen.

In een interview met GeenStijl zei Baudet vorige maand dat de “cultuur-marxistische linkse mainstream”, waar hij het CDA onder rekent, uit is op “de vernietiging van Nederland. Massa-immigratie, EU, klimaat, al die andere dingen”. Dit ontlokte een reactie van Terpstra, die opmerkte dat de coalitie met VVD, CDA en FVD, die toen nog niet rond was, “zeer gevoelig ligt binnen het CDA”.

Terpstra liet zich dit jaar vaker kritisch uit over de partij van Baudet.

De vorige coalitie in Brabant met het CDA viel over het stikstofbeleid. Gesprekken over een nieuwe coalitie met FVD leidden tot verzet binnen de partij. De landelijke kopstukken van het CDA benadrukten meermaals dat de samenwerking met Forum in Brabant wat hen betreft los moet worden gezien van de landelijke politiek.

Lees ook – Koffie met de kandidaat (5): Julius Terpstra, de nummer 23 van het CDA

Lees ook – Nieuwsuur pakt kruistocht tegen FvD in Brabants bestuur met ferme kracht weer op

ANP