Lokale partij Stadsbelang Utrecht probeert zoveelste ondoordachte windmolenpark te blokkeren

12-05-2020 18:00

Windmolens. Populair bij milieuactivisten en blijkbaar ook bij de Gemeenteraad Utrecht. Het Utrechtse college neemt nog vóór de zomer een definitief besluit over de vraag of er acht windmolens in de polders van Rijnenburg en Reijerscop – beide onderdeel van de gemeente Utrecht – geplaatst moeten worden. De windmolens in kwestie zijn elk 235 meter(!) hoog. Dat is zo’n twee keer de hoogte van de Domtoren. Hoewel windmolens vaak worden aangedragen als dé oplossing voor allerhande klimaat- en milieuvraagstukken, hebben ze toch flink wat nadelen. Een (bijna) volledig lijstje van al deze minpunten: windstroom is onvoorspelbaar, windmolens verpesten het uitzicht, zorgen voor geluidsoverlast én slagschaduw, en vogels vliegen ertegenaan. ’s Nachts lichten de windmolens rood op en overdag zorgen ze wanneer ze draaien voor constant lawaai en een bewegende schaduw. Maar het allerbelangrijkste is dat ze simpelweg enorm veel ruimte innemen, ruimte die ook naar woningbouw zou kunnen gaan.

Die woningbouw is in Utrecht hard nodig. In veel gebieden in Nederland is een woningtekort, maar in Utrecht is al lange tijd de vraag opmerkelijk veel hoger. Volgens berekeningen uit 2019 komt de Domstad in 2030 maar liefst 25.000 woningen tekort. Studenten die in Utrecht komen studeren, moeten elke dag van en naar hun ouderlijk huis pendelen omdat er geen studentenkamers vrij zijn.  Jonge gezinnen wonen in kleine appartementen in plaats van een mooi huis, omdat de huizenprijzen de pan uit rijzen. Alleen al tussen 2018 en 2019 steeg de gemiddelde verkoopprijs met 36.000 euro, van 344.000 naar 380.000 euro. Het is dus op zijn minst een interessante keuze (van verreweg de meeste Utrechtse partijen) om windmolens boven leefruimte te stellen.

Er is echter een uitzondering. De lokale partij Stadsbelang Utrecht lanceerde afgelopen zaterdag namelijk een protestpetitie waarmee niet alleen Utrechters, maar sympathisanten uit het gehele land kunnen aangeven dat ze de nieuwe windmolens niet steunen. Als alternatief biedt de partij een plan om duurzame woningen in Rijnenburg te bouwen met zonne-energie of aquathermie alsnog de duurzaamheidsdoelen te halen.

Zal de Utrechtse Gemeenteraad zijn trots inslikken en uiteindelijk toch voor het plan kiezen met de beste resultaten? We zullen het zien.

 
mondkapje