Politiek

Screenshots bewijzen: JOVD-appgroep al net zo antisemitisch en nazistisch als JFVD-appgroep

13-05-2020 09:20

Oud-JOVD-voorzitter Splinter Chabot, bekend van de NPO. Screenshot Youtube.

In een voor het JOVD-jubileum opgerichte groepsapp is racistisch en nazistisch materiaal gepost. Het gaat onder meer om afbeeldingen van Geert Wilders in een Duits uniform met hakenkruis erop. De jongerenorganisatie van de VVD bevestigt dat het materiaal in de app is rond gegaan, schrijft De Telegraaf die beschikt over screenshots.

De plaatjes staan in een gespreksgroep waaraan in oktober vorig jaar naar schatting zo’n tweehonderd jonge liberalen deelnamen om van gedachten te wisselen over het 70-jarig jubileum van de VVD-jongeren dat toen werd gevierd.

Deelnemers deelden naast de beeltenissen van Wilders en FVD-leider Baudet bungelend aan een galg onder meer foto’s van Hitler en van voormalig Labour-leider Corbyn die de Hitlergroet lijkt te brengen. Ook komt een plaatje van een zwart jongetje op een fietsje langs met de tekst dat hij sneller gaat rijden omdat de eigenaar van het rijwiel eraan komt.

De jonge liberalen erkennen in een reactie dat in de app “ongepast materiaal” is rondgegaan en vinden dit “onacceptabel”. Het bestuur van de VVD-jongerenafdeling neemt er afstand van, maar stelt dat de app niet is opgericht en beheerd door JOVD.

Anp





Lees ook: Leden Forum voor Democratie-jeugd ‘fascistisch’ en ‘antisemitisch’ in appgroepen