Richard de Mos en Bert Blase – Achterkamertjespolitiek wint het van de voorvechters gekozen burgemeester

14-05-2020 09:57

Exterieur van het Haagse stadhuis. ANP REMKO DE WAAL

Onze stellige overtuiging is dat burgers door de gekozen burgemeester meer betrokken raken bij de democratie. We zijn er ook van overtuigd dat openbaarheid laat zien dat je niets te verbergen hebt, hetgeen tot meer vertrouwen leidt. Omdat wij vinden dat de bewoners van Den Haag zelf hun burgemeester moeten kunnen kiezen en dat zij het recht hebben om te weten wie er belangstelling heeft voor de functie van de meest bekende figuur in de gemeente, hebben wij de discussie over de gekozen burgemeester willen aanjagen. En hebben wij beiden openlijk gesolliciteerd op het burgemeesterschap van de Hofstad

‘Omdat niet inzichtelijk is wat er In de achterkamertjes gebeurt gaan mensen terecht speculeren over de macht van het ‘partijkartel’’

Het is bizar dat wij als vrije en bekwame burgers nog steeds geen enkele invloed hebben op wie de functie van burgemeester bekleedt. De bekendste en belangrijkste bestuurder wordt in een schrale partijpolitieke tombola verkozen, in het geheim en achter gesloten deuren. Anno 2020 kan en moet dat anders. Uit bijna alle opiniepeilingen blijkt dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking zelf de burgemeester wil kiezen. Zij zeggen de groeten en tot ziens tegen achterkamertjes, de banencarrousel en sfeer der geheimzinnigheid uit een achterhaald en ondemocratisch systeem. Hallo en welkom zeggen ze tegen openheid, transparantie en het geworteld zijn in de lokale gemeenschap. Het is hoogtijd dat we de gekozen burgemeester invoeren, waarbij kandidaten op campagne gaan en in debat gaan met elkaar en met de stad. Een feest voor de democratie.

Het huidige systeem van burgemeestersbenoemingen, waarbij het strafbaar is om ook maar iets over de procedure naar buiten te brengen, werkt averechts. Het biedt alle ruimte voor speculaties en gevoelens van wantrouwen bij de bevolking, waardoor niet het vertrouwen maar de onvrede wordt gevoed. Omdat niet inzichtelijk is wat er In de achterkamertjes gebeurt gaan mensen terecht speculeren over de macht van het ‘partijkartel’.

‘De actie van de commissaris illustreert precies de black box die de hele gang van zaken is’

Met onze openbare sollicitaties, hebben wij als voorvechters van openbaarheid, transparantie en van de gekozen burgemeesters willen fungeren. Uiteraard hebben we in onze sollicitaties ook onze persoonlijke doelstellingen voor Den Haag uiteengezet, welke we beide in een persoonlijk gesprek met Jaap Smit, de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, nog eens hebben toegelicht. Bert had drie redenen om zijn sollicitatie openbaar te maken. Hij vindt het een recht van de inwoners van Den Haag om te weten wie er solliciteert. Verder wil hij af van de sfeer van geheimzinnigheid die om het benoemingsproces hangt. De derde reden is dat het openbaar solliciteren iets zegt over zijn manier van besturen. Een moderne stad wordt niet bestuurd van achter bureaus in het stadhuis, maar samen met de mensen in de stad. Volgens Richard is de opgestelde profielschets voor het ambt van burgemeester een feest der herkenning, Ze zoeken iemand met passie voor de stad. Richard ademt Den Haag. Hij staat ermee op en gaat ermee naar bed. Als ombudspoliticus heeft hij een sterke binding met de stad, een breed draagvlak waarbij hij in alle polls onder de bevolking als winnaar uit de bus komt als favoriet voor het burgemeesterschap. Bovendien is hij een belangenbehartiger pur sang, met een duidelijk credo: Den Haag First!

‘Een gemiste kans voor de stad en Code Oranje voor de democratie’

Jaap Smit had eerder al laten weten de openbare sollicitaties van Blase en De Mos niet te verwelkomen. Hij noemde hun actie ‘complicerend’ en pleitte voor ‘rust’ rond de procedure van Den Haag. In vervolg daarop heeft hij de beide kandidaten, na een gesprek, laten weten dat zij niet tot zijn selectie behoren. De actie van de commissaris illustreert precies de black box die de hele gang van zaken is. Zonder openbaarheid en zonder verantwoording wijst de commissaris kandidaten af die het hem lastig maken. Niemand heeft zicht op dit proces. Kandidaten die zich keurig aan zijn wensen hebben gehouden, gaan nu door. Zonder dat de inwoners van de stad daar enige invloed op uit hebben kunnen oefenen en zonder en zonder dat de kandidaten zichzelf aan de stad hebben voorgesteld. Zo wordt het ons-kent-ons circuit in stand gehouden. Den Haag krijgt dus een burgemeester die niet zijn nek heeft uitgestoken door zijn sollicitatie openbaar te maken en die ongetwijfeld afkomstig is van een gevestigde partij. Een gemiste kans voor de stad en Code Oranje voor de democratie. Die dreigende weercode kan, met een meerderheid voor de gekozen burgemeester, bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 al worden weggepoetst, door op een partij te stemmen die de gekozen burgemeester eindelijk realiteit laat worden.