Politiek

Royement DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan teruggedraaid

14-05-2020 17:53

Farid Azarkan. (Screenshot DENK).

Het partijbestuur van DENK mag fractievoorzitter Farid Azarkan niet royeren. De beroepscommissie van de partij heeft het besluit van voorzitter Selçuk Öztürk om Azarkan uit de partij te zetten, vernietigd. De drie kopstukken van DENK zijn verwikkeld in een slepend conflict. Nadat Kamerlid Tunahan Kuzu zich had teruggetrokken als partijleider en fractievoorzitter wegens een conflict met Öztürk, vroeg Azarkan het bestuur terug te treden. Dat weigerde voorzitter Öztürk, hoewel de meeste bestuursleden inmiddels zijn opgestapt.

Lees ook – Partijbestuur (lees: Selçuk Özturk) zet fractievoorzitter Farid Azarkan uit DENK

De commissie oordeelt dat Öztürk het royement niet genoeg heeft onderbouwd. Ook heeft het bestuur Azarkan niet de kans gegeven “om naar aanleiding van de beschuldigingen zijn zienswijze naar voren te brengen”, aldus de beroepscommissie. Uitspraken van die commissie zijn bindend voor het bestuur, volgens de statuten van DENK.

Het partijbestuur houdt vol dat het Azarkan wel degelijk mocht royeren. Het is volgens Öztürk en zijn enige overgebleven medebestuurder juist de beroepscommissie die zich niet aan de regels heeft gehouden. Ze hebben naar eigen zeggen onder meer te weinig tijd gekregen om zich voor te bereiden voor ze hun besluit moesten verdedigen. “Het bestuur zal op korte termijn met de commissie in gesprek gaan” om alsnog zijn zegje te kunnen doen, laat het weten.

“Het is veelzeggend dat dit bestuur, onder voorzitterschap van Selçuk Öztürk, lak lijkt te hebben aan alle democratische regels van de vereniging”, zegt Azarkan in een reactie.

De beroepscommissie vraagt van Öztürk de uitspraak “op dezelfde wijze bekend te maken” als het besluit om Azarkan te royeren. Dat deed het bestuur met een mail aan alle DENK-leden en een persbericht. Uiterlijk vrijdagmiddag 16.00 uur moet Öztürk de leden bijpraten.

ANP