Vicki Van Lommel – Als iemand ongeïnformeerd lijkt en alles voor zoete koek slikt dan zijn het de media wel

15-05-2020 16:51

Op basis van een steekproef onder slechts 1017 Nederlanders wist Nieuwsuur op zaterdag 9 mei 2020 met zekerheid te melden dat 15 procent van de Nederlanders denkt dat het coronavirus een biowapen is. Dat PVV en Forum voor Democratie-stemmers zich voornamelijk verliezen in complottheorieën over corona en SP’ers in 5G complotten. Daarbij liet Nieuwsuur vooral de indruk achter dat complotdenkers voornamelijk mannen zijn met lang haar of dreadlocks of liefhebbers van rode hippiebusjes.

Dat corona geen door de mens gecreëerd virus zou zijn werd afgedaan door slechts één viroloog te interviewen genaamd Robert F. Garry, een professor in de microbiologie en immunologie werkzaam aan de Tulane University. Deze universiteit wil koploper zijn in de strijd tegen COVID-19. Garry publiceerde in dat kader als co-auteur op 17 maart 2020 in Nature Medicine een artikel waarin het volgende werd geconcludeerd:

“Ondanks dat aangetoond wordt dat SARS-CoV-2 geen opzettelijk gemanipuleerd virus is, is het op dit moment onmogelijk de andere hier beschreven theorieën te weerleggen.”

Het onderzoek stelt dus alleen dat er geen sprake is van opzet. Verder zijn er onvoldoende zekerheden en dient verder onderzoek te worden verricht. In Nieuwsuur claimde deze professor echter wél dat het virus alleen natuurlijk kan zijn en werd deze tegenstrijdige informatie gebruikt om te stellen dat, in tegenstelling tot wat president Trump beweert, er geen bewijs is dat het virus uit het Wuhan lab vandaan kwam.

Daarnaast werd Jan-Willem van Prooijen, professor in de sociale en organisatiepsychologie en tevens ‘complotspecialist’, geïnterviewd die meerdere ongefundeerde veralgemeniseringen tijdens de uitzending de wereld in slingerde: complotdenkers hebben minder kennis van of minder vertrouwen in de wetenschap, mensen overschatten in het algemeen het eigenbelang van anderen als macht in het spel is, complotdenkers omarmen vooral op onkritische wijze complottheorieën, complotdenken hangt sterk samen met populistische denkbeelden waarbij gedacht wordt in termen van strijd tussen het goede volk en de corrupte elite en complotdenken is ingegeven door angst. Van Prooijen legde ook de associatie met gek en concludeerde op basis van een zeer kleine steekproef dat Nederlanders een nuchter volk zijn. Het is een eentonig vernauwd mensbeeld dat de kijker kreeg voorgeschoteld.

Van zoveel vooringenomenheid en kromme redeneringen ga je vanzelf kritische vragen stellen over de objectiviteit van Nieuwsuur. Het enige lichtpunt van geloofwaardigheid in deze korte uitzending was Pepijn van Erp van Stichting Skepsis.

Als er één groep is die op dit moment wordt gedreven door angst, dan zijn het wel degenen die fanatiek de anderhalvemetersamenleving bepleiten. Zo verblind door angst, merken ze niet eens op dat het averechtse maatschappelijke segregatie oproept.

De politieke kleur van iemand is in dit geheel niet nieuwswaardig. Daarentegen wel in het algemeen belang is waarom bepaalde theorieën leven en wat er mogelijk wel waar van is. Relevante vragen in ons aller belang kunnen voortvloeien uit wat wordt weggezet als complot. De oorsprong van corona kun je onmogelijk alleen medisch verklaren. Dit is in de kern ook een geopolitiek vraagstuk.

Hoogtijd dat Nederland niet langer primair steunt op de Navo, Verenigde Staten, Europa en de belastingbetaler, maar haar eigen verantwoordelijkheid gaat nemen en dragen. Het is kinderlijk naïef om alleen maar te denken in de zwartwit beelden die bepaalde politici en media aan mensen opdringen. Alsof alles op te delen is in ‘good cop, bad cop‘ en Rusland per definitie tot de laatste behoort. Dat China alleen maar vanuit filantropische overwegingen Zuid-Europese havens opkoopt en Europese bedrijven overneemt. Dat de VS legertanks aan de Russische grens plaatst ter bescherming van Europa in plaats van eigenbelang. Wonderlijk te aanschouwen hoe veel mensen denken dat Trump een vat vol slechte bedoelingen is en anderen over dezelfde president compleet het tegendeel. Velen weten niet eens hoe de vork aan de steel zit in hun eigen leven, maar claimen met stelligheid te weten hoe het aan de andere kant van de oceaan ervoor staat.

Tijd voor minder naïviteit! Het is in het lands- en volksbelang dat bepaalde zaken rondom de coronakwestie tot op de bodem worden uitgezocht. Een mens is een vat vol tegenstrijdigheden pur sang, maar ook een individu dat in staat is zich te ontwikkelen op basis van nieuwe ervaringen: wat je vandaag gelooft, kan door voortschrijdend inzicht morgen geheel anders zijn. Die ruimte moeten we ons gunnen willen we evolueren naar een samenleving waarin iedereen evenveel bestaansrecht heeft.

Als iemand niet geïnformeerd lijkt en alles voor zoete koek aanneemt dan lijken het steeds vaker bepaalde media zelf. Met als doel shockeren en desinformeren (‘besmet’ wil nog niet zeggen dat íedereen ook daadwerkelijk ziek wordt). Op deze manier lok je alleen verdeeldheid uit en roep je weerstand op . Wees nieuwsgierig als journalist: zijn alle belangen van Bill Gates in de WHO, vaccinindustrie en geo-engineering niet strijdig met elkaar? Brengen we de volksgezondheid niet in gevaar door bij de productie van virusvaccins dierlijke cellen te gebruiken? Onderschatten we de risico’s niet door virusmateriaal tussen labs over de hele wereld per post te versturen? Spelen we niet met vuur door virussen dermate kunstmatig te laten muteren dat we ze niet meer onder controle hebben? In hoeverre is het wenselijk dat een gezaghebbende risicovolle positie al 36 jaar lang door dezelfde persoon, in dit geval Anthony Fauci, wordt bekleed waardoor hij er net zolang zit als de ambtstermijn van zes Amerikaanse presidenten samen? In hoeverre is de VS zelf onschuldig als tot voor kort het Wuhan-lab mogelijk mede werd gefinancierd vanuit de VS op initiatief van Fauci? China en de VS: wie jokt? Het gaat hier niet om zwartepieten en eenzijdig een schuldige aanwijzen, maar om een doorlopende journalistieke zoektocht naar de waarheid in dienst van de samenleving. Zoals  je mag hopen dat ook de Nederlandse inlichtingendienst hiervoor dagelijks haar best doet.

mondkapje