Binnenland

Nederlandse en Mexicaanse onderwereld slaan handen ineen

18-05-2020 10:30

De Nationale Politie bindt de strijd aan met de extreem verslavende harddrug crystal meth en Mexicaanse drugskartels, die de drug op grote schaal in ons land willen produceren. Recherchechefs zijn volgens De Telegraaf bezorgd over het snel toenemende aantal ‘methlabs’ in Nederland.

“We hebben aanwijzingen dat Nederlandse drugshandelaren samenwerken met Mexicanen en deskundigheid inkopen om xtc-labs te vervangen door laboratoria waar crystal meth wordt geproduceerd”, zegt politiecommissaris Andy Kraag, baas van de landelijke recherche.

Collega Max Daniel, landelijke portefeuillehouder drugs, vermoedt dat Mexicaanse drugskartels nieuwe afzetmarkten in Europa zoeken en Nederland zien als productieplaats. “Alles is hier aanwezig”, zegt hij. “Een goede infrastructuur voor drugssmokkel, plaatselijke pillenboeren die welwillend samenwerken als ze meer geld kunnen verdienen, een mild strafklimaat en een gunstige ligging ten opzichte van Europese groeimarkten.”

De wereldwijde handel en distributie van crystal meth is stevig in handen van Mexicaanse drugskartels, berucht om hun gewelddadige werkwijze.