Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Hans Nijenhuis

23-05-2020 09:31

Bol.com Algemeen

Beste Hans,

Als hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad heb je een aardige lijst aan uitglijders op je naam staan.

Ze waren stuk voor stuk het gevolg van je extreme scoringsdrift en je slecht afgestelde moreel kompas.

We hadden de Haringtest. Daarbij bleken klanten van de belangrijkste keurmeester te worden beloond met de hoogste cijfers en trok je de stekker er pas uit toen de publicitaire druk te groot was.

We hadden de tuigvlogger. Je misbruikte een geestelijk beperkte Nederturk uit Zaandam door hem een carrière als vlogger in het vooruitzicht te stellen en op tv neer te zetten als een ideale schoonzoon. Maar je wist al dat je hem zou dumpen na een paar afleveringen van zijn vlog, zodra-ie publicitair was uitgemolken.

We hadden het hoofddoekmeisje. Hanina Ajarai schreef in een column dat ze geen seconde treurde om de doden van de aanslag op de MH17. Je eindredactie keurde de column goed, je molk ‘m tot de laatste druppel uit op social media, maar toen de kritiek losbarstte liet je haar vallen als een baksteen.

We hadden natuurlijk je dreigmailtje aan Mark Rutte. Dat gênante filmpje waarin jij snoeft dat je als hoofdredacteur van het AD ook PVV-leider Geert Wilders premier kon maken, als Mark Rutte nog een keer een exclusief interview aan De Telegraaf zou geven in plaats van aan het AD. Daar kwamen hoogmoed en gebrek aan journalistieke integriteit weer perfect samen.

Je zou verwachten dat je leert.

Maar nee hoor.

Gezondheid

Je liet onlangs wéér zien wat voor ranzige opportunist je bent.

Je hield op het ‘Cross Media Congres 2020’ een lezing voor een zaal vol poppen die je bloedserieus stond toe te spreken, waarin je je eigen successen bezong.

Het ging over de coronacrisis.

En toen zei je het volgende: “Een verhaal dat héél veel gelezen is, was: twee oudere mensen in Brabant waarvan de één overleed aan corona en binnen twee dagen de partner ook. Ze zijn samen begraven. En dan zat je nog met het probleem dat begrafenissen eigenlijk niet kunnen. Dat was hét verdriet van Brabant in één verhaal… Werd massaal gelezen, heeft heel veel abonnees opgeleverd.”

Ik herinner het me nog.

Eerst overleed Doortje Opheij aan corona, twee dagen daarna Harry Opheij. Twee geliefde tachtigers, die tot hun dood actief waren in het verenigingsleven in het Brabantse Erp. Harry was daarvoor nog koninklijk onderscheiden en bedeeld met de gouden speld van de KNVB.

Voor het dorp Erp waren het mensen.

Voor Hans Nijenhuis zijn het “veel nieuwe abonnees”.

Ook als het feitelijk zóu kloppen dat de dood van twee bejaarden het Algemeen Dagblad veel nieuwe abonnees heeft opgeleverd, moet je misschien eens leren nadenken voor je je bek een duw geeft om in het openbaar te vertellen hoe geweldig goed Hans Nijenhuis is.

Het is namelijk nogal onkies.

Ken je dat woord?

Groet,

JanD

PS. Omdat het nou eenmaal de gewoonte is: toch een cadeautje voor je uitgezocht.

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlinks bij Bol.com en Amazon wordt ook gewaardeerd)