Politiek

FvD Amsterdam wil einde aan in uniform bidden door agenten en brandweermannen

25-05-2020 12:01

Biddende politie- en brandweermannen in de Amsterdamse Blauwe Moskee. (Screenshot NPO)

De NOS-reportage waarin te zien is hoe politieagenten en brandweermannen in uniform aan het bidden zijn in de Amsterdamse Blauwe Moskee is ook de hoofdstedelijke fractie van Forum voor Democratie (FvD) niet ontgaan. De moskee had een speciale dienst georganiseerd voor moslims in ‘vitale beroepen’. Dat in uniform bidden is tegen de zin van FvD-fractievoorzitter Annabel Nanninga die het Amsterdamse college maandag er in Raadsvragen op wijst dat dit volgens de Gedragscode lifestyle-neutraliteit (PDF) van de politie niet mag.

Daar valt in te lezen:

“Vanwege de bijzondere positie van de Nederlandse politie door politieambtenaren, in contacten met het publiek, in ieder geval afstand dient te worden genomen van de volgende uitingen: zichtbare uiting(en) van (levens)overtuiging, religie, politieke overtuiging, geaardheid, beweging, vereniging of andere vorm van lifestyle, die afbreuk doet aan de gezagsuitstraling, neutraliteit en veiligheid van de politiefunctie.”

Wat Nanninga betreft moet de politie onafhankelijkheid en onpartijdigheid uitstralen. Maar in uniform meedoen aan een gebedsdienst is volgens de FvD’er een zichtbare uiting van religieuze overtuiging, en doet dus afbreuk aan de neutraliteit van de politiefunctie. En gaat eveneens in tegen die gedragscode. Daarom wil Nanninga dat het college met de brandweer en politie in gesprek gaat en de korpsleidingen verzoekt ‘gebeden en andere beoefening van religie in uniform voortaan te staken’.

Nanninga vindt het bovendien ongelukkig dat de agenten aanwezig waren in de moskee die banden met de omstreden Moslimbroederschap onderhoudt. Begin dit jaar vertelde oud-MIVD’er Ronald Sandee uitgebreid voor de parlementaire ondervragingscommissie naar ongewenste beïnvloeding over de activiteiten van de Moslimbroeders in Nederland.

Wordt vervolgd.

Bart Collard – Het politie-uniform mag nooit meer buigen voor Allah