Media & TV

Baas van ‘objectieve’ Twitter-factcheck politie blijkt radicale godwinnende Trump-hater

28-05-2020 16:20

Yoel Roth/Twitter.

Het hoofd van de officiële Twitter-politie, Yoel Roth, blijkt een Trump-hatende, godwin-plaatsende, anti-conservatieve, moralistische, agressieve, hinderlijke twitteractivist die in het verleden meerdere malen haattweets aan het adres van Trump en Trump-stemmers heeft gepubliceerd. En dat terwijl Roth in principe eindverantwoordelijk is voor Twitter’s ‘site integrity team‘, de zogenaamd ‘onafhankelijke’ en ‘objectieve’ factcheckers en moderators die bepalen waneer tweets moeten worden gecensureerd of een extra disclaimer met factchecks verdienen. In 2017 twitterde Roth nog dat er “momenteel nazi’s in het Witte Huis zitten” en vergeleek hij toenmalig Witte Huis-adviseur Kellyanne Conway met “Joseph Goebbels”, zo achterhaalde de New York Post.

In een reactie aan de New York Post laat Twitter echter weten dat “niemand bij Twitter persoonlijk verantwoordelijk is voor het beleid van de ‘site integrity'” en dat ze betreuren “dat één persoon nu verantwoordelijk wordt gehouden voor bedrijfsbeslissingen”. Twitter zegt dan ook geen disciplinaire acties te overwegen tegen Roth.

Woedende Republikeinen hebben inmiddels flink uitgehaald naar Roth en Twitter. De eerder door Roth met Goebbels vergeleken Kellyanne Conway. In het televisieprogramma Fox & Friends zei ze dat “de Twitter-fact checks worden uitgevoerd door dezelfde mensen die dag in dag uit Trump haten. Deze Yoel Roth is doorgaans met niets anders bezig dan Trump-stemmers, Trump, Mitch McConnell en noem ze maar op aanvallen.”

Dinsdag besloot Twitter om voor het eerst twee tweets van President Trump te ‘factchecken’. Onder de tweets staan nu disclaimers met extra links naar ‘feiten’ over de door Trump in de tweets gedane beweringen.

Als reactie daarop maakte Trump werk van de mogelijkheid om per decreet straffen uit te delen aan social media die censureren.