Buitenland

Corona-gidsland Zweden geeft toe: cørønabeleid toch wel beetje heel erg gefaald

03-06-2020 11:54

Zweden, weet u nog? Toch al een Europees gidsland in vrijwel alles zoals feminisme, socialistisch economisch beleid, integratie, multiculturaliteit, asielzoekers welkom heten, autobranden, extreem zwaar geweld door allochtone criminele bendes, bomaanslagen en IKEA was korte tijd ook hét gidsland wat coronabestrijding betreft. Want alles bleef gewoon open en de Zweden mochten zonder Jååp van Dissøl in hun nek te krijgen elkaar gewoon onderhoesten in de kroeg en op het terras. Vond iedereen behalve het RIVM helemaal ge-wel-dig want ‘toch maar een griepje’ en ‘dor hout’ want stel je voor dat je een paar dagen binnen moet blijven dat is natuurlijk gelijk fascisme en een staatsgreep en alles.

Maar nu blijkt, heel gek, dat het Zweedse coronabeleid toch niet zo’n leuk succes was. Geeft ook de Zweedse Jaap van Dissel toe. Via de Zweedse radiø liet bejaarden- en ziekenmassamoordenaar Anders Tegnell, tevens baas van de Zweedse RIVM, weten dat hij het met de kennis van nu helemaal anders zou doen:

“Als we met de kennis van vandaag opnieuw tegen een crisis met dezelfde ziekte aanlopen dan denk ik dat onze reactie het midden zou houden tussen hoe Zweden tot nu to heeft gehandeld en wat de rest van de wereld heeft gedaan.”

Met Zweeds gevoel voor understatement voegt Tegnell daar nog even fijntjes aan toe:

“Er is duidelijk ruimte voor verbetering met wat we hebben gedaan in Zweden.”

Lekker makkelijk løllen wel achteraf, ruim nadat het Covid-virus menig verpleeg- en bejaardenetehuis heeft uitgeroeid met 4468 doden en 38,589 coronalen (and couting) als resultaat. Een resultaat dat zich nog schokkender laat vertalen in een whopping 43 doden per 100.000 inwoners, waarmee Zweden op plek van 5 van de Corona EU Horrorlijst terecht komt, direct onder genocidetoppertjes als Spanje en Italië.

Je zou nog kunnen zeggen dat het maximaal kappen van dor hout in een samenleving die tenminste gewoon doordraait als voordeel heeft dat de economie er dan wel weer uitstekend voorstaat, maar ook dat lijkt niet het geval te zijn. De Zweedse minister van Financiën heeft al laten weten dat ook Zweden netjes richting de rand van de economisch afgrond rolt, te vergelijken met “de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog”. Inclusief bloedrode cijfers die niet onderdoen voor de rest van soon to be recessie-Europa.

En dat voor een land waar men de afgelopen twee maanden niets anders heeft gedaan dan alle kritiek op het voor de hand liggende bejaardenmoordbeleid wegwuiven en roepen dat de rest van de wereld faalt omdat de genialiteit van Zweden niet wordt begrepen.

Lees ook: Zweedse coronachef geeft toe: Onze aanpak deugde niet