Marketing

We overtraden de AVG-wet, dat hadden we niet moeten doen, daarom zeggen wij nu sorry

03-06-2020 16:38

Woensdagmorgen verscheen op onze Twitter-account enige tijd een screenshot van een bekende politicus die ons een mailtje had gestuurd waarin hij zijn TPO+-abonnement opzegde, vergezeld van de door ons geschreven tekst ‘LOL’. Het ging echter om een eenmalig TPO+-abonnement dat op 14 maart 2020 al automatisch was verlopen en opgezegd en aangezien het een politicus betrof waarover TPO nogal eens kritisch publiceert, verkeerden wij in de indruk dat het meer een politiek statement betrof dan een serieuze poging tot opzeggen van een abonnement dat al twee maanden geleden automatisch werd opgezegd.

We waren echter vergeten dat we ons als bedrijf gewoon aan een wirwar van verstikkende EU-privacyregels moeten houden. Het ongevraagd openbaren van een mailtje waaruit blijkt welke persoon een abonnement heeft is, uiteraard, een schending van die regels.

Ja, hadden wij dus niet bij nagedacht. Wij dachten gewoon van ‘hahaha, lol, even aan iedereen laten zien welke politicus aan het trollen is’. Een beetje zoals dat soort dingen al snel gaan op social media. We dachten er echt niet heel bewust aan om eens lekker privacygevoelige gegevens van geabonneerde politici op straat te gooien.

Okee, naief. Beetje dom. FAIL.

We hebben het screenshot dan ook snel weer verwijderd.

Maarja, toen hadden heel veel anderen alweer een screenshot gemaakt van het screenshot. Screenshots maken is namelijk een ding op Twitter, terecht, want voor je het weet is alles weer verdwenen en dan is het mooi om alsnog een screenshot te hebben zodat je daar de failscreenshotter tot in lengte van dagen mee kunt blijven achtervolgen (er zijn zelfs screenshotbrigades actief op Twitter, die de hele dag niets anders doen dan screenshotten en screenshots maken van gescreenshotte screenshots en daar dan weer screenshots van maken).

De politicus in kwestie had natuurlijk ook een screenshot en gebruikte dat screenshot om er politiek mee te bedrijven door te zeggen dat hij net lekker dapper in de Tweede Kamer aan het strijden was voor privacy tijdens een debat over de sleepwet terwijl TPO zomaar gevoelige gegevens lekt, ofzoiets. En dat dan met een ‘BAH!’-ondertoontje.

Waarop wij weer van de gelegenheid gebruik maakten om ‘sorry, hadden we niet moeten doen’ te zeggen. Wat dan wel weer raar is tegen iemand die boos is dat zijn gegevens op straat liggen maar nadat die gegevens weer van straat zijn gehaald zelf maar zijn gegevens op straat gooit met een screenshot van die gegevens op straat.

Anyway.

Sorry dus. Vergeef ons onze schulden gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren. Net als alle andere bedrijven moeten ook wij ons aan de regels houden. En ook wij respecteren ieders privacy. Mensen die een abonnement nemen kunnen er op blijven vertrouwen dat we zorgvuldig met hun gegevens omgaan en dat we die gegevens veilig en netjes opslaan zoals het hoort.

We zijn echt geen privacyhaters. Wel mensen die ook fouten maken. Al was het maar omdat het soms wat lastig is te overzien wanneer de regels worden overtreden en wanneer goedbedoelde grappen of statements online zetten een AVG-privacyschending is.

Als pleister op de wonde kan de politicus in kwestie zich bij ons melden voor een voucher gratis levenslang abonnement op TPO+. Met behoud van privacy uiteraard.