Groningse coronaspuger krijgt taakstraf en geen celstraf wegens etnisch profileren

04-06-2020 10:52

Vrouwe Justitia. (Pixabay)

In twee maanden tijd behandelde de rechtbank honderden zaken van coronaspugers, het bespugen van agenten of hulpverleners al dan niet met de bedreig besmet te zijn met het coronavirus . En die straffen zijn niet mild. In april werd bekend dat de gemiddelde straf 56 dagen cel bedraagt. Verdachten kregen gevangenisstraffen opgelegd variërend van 3 weken tot een half jaar. Zo niet bij de rechtbank Assen. Daar kreeg de Groninger Felipe van Dorp (ook bekend als rapper Felipe Andres) uit Groningen woensdag een taakstraf en een geldboete omdat hij de rechter wist te overtuigen dat agenten het op hem en zijn vrienden gemunt hadden vanwege hun donkere huidskleur. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden.

Twee agenten controleerden op 18 mei in het Groningse Noorderplantsoen op het naleven van de coronamaatregelen. Eén van hen vroeg een groepje om onderling meer afstand te houden. Een deel van het groepje verspreidde zich, een deel deed dat niet. De 41-jarige Van Dorp provoceerde vervolgens de agent door een ander een knuffel te geven. Hierover ontstond een woordenwisseling tussen de agent en de man. Volgens de agent gooide Van Dorp zijn hoofd naar achteren en spuugde hij met kracht ‘speeksel en koekresten’ in zijn richting om vervolgens gearresteerd te worden. Het Openbaar Ministerie eist tien weken cel. Case closed, zou u denken.

Nee dus, want Van Dorp zegt dat hij etnisch geprofileerd is:

“Ze staan altijd bij ons stil. Donkere mensen die in het park zitten, worden constant lastiggevallen door de politie. Ze willen ons wegpesten. Altijd spreken ze ons aan. Wij zijn ook gewoon burgers. Het is echt heel erg.”

Van Dorp krijgt woensdag een taakstraf van 100 uur opgelegd. Ook moet hij de agent 500 euro schadevergoeding betalen. De rechter gaat mee in het verhaal over etnisch profileren en daarom volgt een fors lagere straf.