Media

RIVM-tv-programma Op1 (NPO) geeft toe: wij weigerden bewust Maurice de Hond als gast

04-06-2020 12:21

Maurice de Hond bij Op1. (Screenshot NPO)

EO-coryfee en tevens presentator van het gesubsidieerde staatstelevisie-RIVM-programma Op1 Thijs van den Brink heeft in het EO-clubblad Visie toegegeven dat Maurice de Hond lange tijd als gast is geweigerd bij RIVM-tv Op1. Reden: De Hond werd niet deskundig genoeg geacht, terwijl aan overige RIVM-lakkeien en WHO-buklaven geen seconde werd getwijfeld. Dit staat allemaal in EO-Visie en die wordt gelukkig ook gelezen door de christenevangelisten van Mediacourant zodat u het niet hoeft te lezen.

Maurice de Hond beweerde zelf ook al dat hij bewust niet werd uitgenodigd bij het gesubsidieerde staatstelevisie-RIVM-programma (waaraan hij ironisch genoeg wel zelf moet meebetalen). Uiteindelijk werd hij dan toch maar wel uitgenodigd omdat ook RIVM-propaganda-orgaan NPO er niet meer onderuit kon dat Maurice de Hond (geen viroloog, wel verstand van sociale geografie en statistiek) achteraf toch best vaak wel gelijk bleek te hebben.

Citaten Thijs van den Brink in EO-Visie:

“Maurice de Hond heeft zich weliswaar vanaf het begin van de coronacrisis ingevreten in allerlei onderzoeken over de verspreiding van het virus, maar is sociaal geograaf en geen viroloog. Aanvankelijk zagen we bij het tv-programma Op1 dan ook weinig aanleiding hem uit te nodigen.

Toen we dat op zeker moment (18 april) toch deden – omdat sommige elementen in De Honds verhaal ons steeds aannemelijker voorkwamen – was hoon ons deel. Hoe we het in ons hoofd haalden hem uit te nodigen, schreef zowel het AD als de Volkskrant.

Als het niet zo serieus was, zou je het een leuke, spannende, vermakelijke wedstrijd kunnen noemen: die tussen Maurice de Hond en het RIVM over de vraag hoe het coronavirus wordt overgedragen.”

Reactie Maurice de Hond:

“Jammer alleen dat ⁦⁦Op1⁩ bij hun uitnodigingsbeleid en verslaggeving zo eenzijdig is. Zoals je Ajax- en Feyenoord tv hebt zijn zij RIVM-tv.”