Politiek

Paul Jansen (Telegraaf) en Youp van ‘t Hek (NRC) gooien eensgezind Femke Halsema uit vliegtuig

06-06-2020 11:49

Best een leuke vrouw, jammer van die partij.

Paul Jansen, hoofdredacteur van kwaliteitsjournalistieke krant De Telegraaf:

“Niet veel later verschijnt op mijn mobiele telefoon een bericht. Het is Halsema; of de redactie voortaan niet meer wil neerpennen dat ze GroenLinks-politica is. Halsema wil dat de krant [Telegraaf] in berichtgeving niet langer haar politieke afkomst noemt [GroenLinks]. Want, stelt ze, als bestuurder staat ze boven de partijen.

Het is opmerkelijk hoe Halsema afschuift, draait en zaken in het politieke trekt.

Bovenal is ze bezig met haar eigen positie en imago.

Halsema bemoeit zich trouwens vaker persoonlijk met de media. Dat gaat van dagbladen tot talkshows, weten journalisten. Het is klein gedrag van een burgemeester van een grote stad.

Er is overduidelijk een misser begaan door een bestuurlijk onervaren kandidaat tot eerste burger van Amsterdam te bombarderen. Wensdenken was hier het kompas. Halsema is geen bestuurder maar een politicus, en staat nog altijd in de linkse oppositiestand.”

 

Youp van ‘t Hek, gezaghebbende babyboomer, in NRC Handelsblad:

“Mij lijkt het allemaal niet zo ingewikkeld. Gewoon kranten lezen, televisie kijken en het internet goed volgen. Dan word je niet overvallen door een mensenmassa. En ik zou in het openbaar een mondkapje dragen. Ook al is dat volgens Jaap van Dissel zinloos. Gewoon voor de vorm. De bühne. De domme Telegraaf-lezers. Of dacht Halsema: ik heb mijn kaken de hele dag zo goed op elkaar, daar kan geen virus in of uit?

Moet steeds denken aan wat Femke Halsema in een boek over zichzelf zei: „Ik word geen burgemeester!” Maandag dacht ik maar één ding: ze heeft wel woord gehouden.”