Buitenland

Meerderheid gemeenteraad Minneapolis (soort GL & D66) wil politie ‘ontbinden’

08-06-2020 16:24

Wat een mooi en hartverwarmend idee is dat, de politie in je gemeente helemaal opheffen. Motto: politie foetsie = politiegeweld foetsie. #iswelzo. Of de criminaliteit, het geweld, de diefstallen, inbraken, moorden, liquidaties, schietpartijen, verkrachtingen en aanrandingen, mishandelingen, straatterreur, drugshandel, georganiseerde zware misdaad en het schuin oversteken van de straat dan ook meteen foetsie zijn daarover zouden wij dan weer twijfelen. Then again: als er niemand meer is om misdaad te registreren is er ook geen misdaad. Zo werkt dat in Nederland al jaren uit-ste-kend dus waarom niet in Minneapolis?

Maar, komt er dan iets voor de politie in de plaats? Al was het maar een stadswacht of wijkagent die burgers tenminste het gevoel geeft dat ze er toe doen? En komt er ook zoiets als een nachtwacht of schout en schepenen met schutters of iets dergelijks? Dat voorkomt, heel misschien, dat écht heel Minneapolis zich gaat bewapenen en zelf de trekker overhalen gaat vervangen voor ‘de politie’, want Amerika. Het zou wel heel naïef zijn om te denken dat al die blanke Democraten die het nu zo goed voor hebben met die arme zwarten en van de politie af willen omdat ze zelf in een lekker veilige suburb of gated community wonen zichzelf niet gaan verdedigen als ze worden overlopen door de barbaarse hordes.

Wat komt dan in de plaats van politie? Komt er wel iets? En wanneer? En hoe? Zeg dan!

De soort van Amerikaanse NPO genaamd NPR vroeg het aan Lisa Bender, een soort van gemeenteraadsvoorzitter. Het antwoord zal niemand verbazen: ze hebben werkelijk geen flauw idee wat er dan wel moet gebeuren na het vernietigen van de politiestructuur. Wel gaan ze er met burgers ‘over praten’, gaan ze er ‘over denken’ en gaan ze het allemaal ‘bestuderen’.

Dat worden dus veel ingehuurde externe consultants en evaluatie-klankbordgroepen. En subsidie. Veel subsidie. Want dat lost pas écht alle problemen in een stad op.