Politiek

Coronavirus – Na 43 jaar gaat de parlementaire barbecue niet door

09-06-2020 12:20

Selçuk Öztürk (DENK) neemt een slokje op de Binnenhof Barbecue. (Screenshot Lissauer.com)

En zo eist het coronavirus een zoveelste slachtoffer. De 43ste editie van de parlementaire barbecue – formeel de Binnenhof Barbecue – gaat dit jaar niet door. De organisatie van het jaarlijkse vlees- en pluimveesector-festijn vindt het ‘onverstandig en niet wenselijk’ om de barbecue voor Kamerleden, bewindslieden, lobbyisten, journalisten en wat dies meer zij door te laten gaan.

Dit tot veel plezier van fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Esther Ouwehand.

Het zou zo maar kunnen dat Ouwehand gelijk heeft. Videojournalist Ernst Lissauer deed in 2018 een rondje nut & noodzaak op de barbecue waar PVV, Partij voor de Dieren, SP en Forum voor Democratie sowieso niet komen. De Volkskrant noteerde vorig jaar ook dat de traditie onder druk staat: De beveiliging is aangescherpt, buiten staan demonstranten en bij politici groeit de twijfel.

Oh, over tradities gesproken: de moedige vorst spreekt de Troonrede dit jaar niet uit in de Ridderzaal maar in de Grote Kerk in Den Haag. Ook hier heeft het coronavirus roet in het eten gegooid: in de Ridderzaal is niet genoeg plaats voor alle 150 Tweede Kamerleden, 75 Eerste Kamerleden en leden van het kabinet als die anderhalve meter afstand moeten houden van elkaar. In de Grote Kerk is die mogelijkheid er wel. Het is voor het eerst sinds 1904 dat de Verenigde Vergadering op Prinsjesdag niet in de Ridderzaal is.

Maar dat is niet de enige domper deze derde dinsdag van september. De traditionele aansluitende Prinsjesdagborrel van werkgeversclub VNO-NCW staat ook al niet in de agenda.