Buitenland

Duurde 34 jaar maar nu weten de Zweden écht wie premier Olof Palme doodschoot

10-06-2020 11:08

Olof Palme. Photo by: Ministry of the Presidency, Government of Spain

De Zweedse politie is nog meer je beste vriend dan de Nederlandse politie. Wel jammer dat het oplossen van moorden daar dan soms een beetje bij inschiet. Maar, heden nu, na slechts 34 jaar, is de moord op destijds premier Olof Palme (Zweedse PvdA) eindelijk opgelost. De dader is met 100% zekerheid de toen ook al verdachte Stig Engström, de zogenaamde ‘Skandia-man‘ (hij werkte bij verzekeringsmaatschappij Skandia). Dat heeft Zweedse ØM woensdagmorgen gezegd in een persconferentie.

Helaas pleegde Engström 20 jaar geleden zelfmoord dus hem alsnog veroordelen zit er niet meer in. Maar aan de andere kant is nu in elk geval ein-de-lijk écht zeker wie de trekker overhaalde en vooral waarom. Want Engström was lid van een extremistische groep Olof Palme-haters, wat wel een beetje het motief weggeeft.

Eerder werd ook de Zuid-Afrikaanse geheime dienst verdacht (wegens het anti-apartheid-standpunt van Palme), werd traditioneel de schuld in de schoenen geschoven van de Koerden en hun PKK, kwam men uiteraard als vanzelf bij de CIA uit en zat triest genoeg ook nog enige tijd een volstrekt onschuldige junk vast die destijds op het verkeerde tijdstip op de verkeerde plek was, al werd hij uiteindelijk wel weer vrijgesproken.

Fijn dat de zaak is opgelost maar het vertrouwen in de Zweedse politie zal er niet groter door zijn geworden. De dader was destijds een serieuze verdachte en is uitgebreid verhoord, kennelijk was er geen enkele agent die door had dat meneer zat te liegen.

Dat kan natuurlijk weer een complot op zichzelf zijn, we willen wat dat betreft wel even olie op het complotvuurtje gooien, anders is het weer zo jammer voor die meer dan 130 Zweden die ondertussen óók al hebben bekend de moord te hebben gepleegd.