Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Brabara Oteng-Gyasi

11-06-2020 10:28

Vaderdag 2020Vaderdag 2020

Lieve mevrouw Oteng,

Van alle speeches die ik na de tragische dood van George Floyd heb gehoord, raakte die van u mij het meest in mijn hart.

U sprak als minister van toerisme van Ghana bij een herdenkingsbijeenkomst in het W.E.B. Du Bois Memorial Centre for Pan-African Culture in de Ghanese hoofdstad Accra.

Uiteraard deed u het gebruikelijke “brothers and sisters”-, “pray and hope”- en “end to racial discrimination”-gedoe, want dat hoort er nou eenmaal bij zodra een zwarte seriecrimineel herdacht wordt die meer dan schandalig wordt behandeld door een blanke Amerikaanse agent.

Maar u deed als eerste minister van een Afrikaans land ook een oproep die weleens echt een einde kan maken aan veel ellende op de wereld, ook in Nederland.

U riep Ghanezen die verspreid zijn over de wereld op om juist nu terug te keren naar Ghana.

“Wij nodigen alle broeders en zusters uit om thuis te komen”, zei u. “Ghana is je thuis. Afrika is je thuis. We openen onze armen en zijn klaar om jullie te verwelkomen.”

En dat bedoelde u, ondanks dat u minister van toerisme bent, niet voor twee weken vakantie. Nee, u bedoelde: voor altijd.

Want u zei: “Kom thuis, bouw een leven op in Ghana. Je hóeft niet te blijven waar je niet welkom bent. Je hebt een keus en Afrika zit op jou te wachten.”

Wat góed!

Gezondheid

 

Ik dacht meteen aan drie Ghanese Nederlanders van wie ik denk dat ze een enórme verrijking voor uw land zouden zijn.

Het oud-PvdA-Kamerlid Amma Asentewaa Asante. Die is heel creatief op social media. Die verzint prachtige verhaaltjes over haar hockeydochter die in een groepsapp van haar klas wordt gediscrimineerd, waarvan menigeen denkt dat ze echt zijn. Wie dat kan, kan ook een rol spelen in het binnen hengelen van eenzame blanke 50 plus-vrouwen voor de prostitués in uw toeristische gebieden.

Verder rapper Akwasi Owusu Ansah. Die heeft de afgelopen anderhalve week zijn geloofwaardigheid als ‘verbinder’ in Nederland compleet verloren sinds hij beloofde om vanaf november verklede Nederlanders in hun gezicht te gaan trappen. Akwasi noemt zichzelf ‘woordkunstenaar’. Daarnaast is hij een uiterst bedreven verkoper. Waar zijn voorvaderen, de Ashanti, nog gewoon slaven verkochten, verkoopt Akwasi vooral bullshit, maar het talent is er. Dus die kan prima aan de slag als telefonisch verkoper voor Nederlandse en Vlaamse klanten van een cacaofabriek in Ghana.

En tenslotte natuurlijk Jerry King Luther Afriyie. Diens ouders zagen bij zijn geboorte, gezien zijn volledige naam, al dat ze de opvolger van Martin Luther King hadden geproduceerd. Hij heeft hier als voorman van Kick Out Zwarte Piet lang genoeg kunnen oefenen in het binnen hengelen van subsidie en het lobbyen bij lagere overheden om een belangrijke rol te gaan spelen in de Ghanese overheid. Zodra die vanuit Accra naar minister Kaag probeert te bellen, drukt er bij Buitenlandse Zaken in Den Haag iemand op een knop om 100 miljoen euro over te maken – als ze hem maar niet hoeft te spreken. Want ondanks dat hij al 28 jaar hier woont, spreekt hij nog altijd onverstaanbaar steenkolen-Nederlands.

Ik wens u alle geluk met deze kanjers!

Indien nodig ben ik overigens graag bereid een crowdfundingactie op te zetten om hun enkele reis te betalen en stuur ik een apparaat mee om op het vliegveld van Accra hun paspoorten te laten versnipperen.

Groet,

JanD

PS. U bent zo’n práchtige vrouw (wij hebben Ank Bijleveld…) dat ik mijn best heb gedaan om een écht mooi cadeau voor u te vinden. Gelukt!

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlinks bij Bol.com en Amazon wordt ook gewaardeerd)