Maurice Meeuwissen – Ahmed Aboutaleb is net zo erg als Femke Halsema

11-06-2020 10:58

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. (Screenshot YouTube)

Terwijl er alom verontwaardiging is over het optreden van Femke Halsema bij de Damdemonstratie, krijgt burgemeester Ahmed Aboutaleb vooral lof voor zijn optreden tijdens de Rotterdamse antiracismedemonstratie.  Ging het in Rotterdam beter dan in Amsterdam?

‘Burgemeester Aboutaleb wordt diezelfde avond vanuit de raad gewezen op de risico’s’

Op 25 mei 2020 komt de zwarte Amerikaan George Floyd door buitensporig politiegeweld op gruwelijke wijze om het leven in Minneapolis. Al snel volgen er wereldwijd protesten tegen blank politiegeweld tegen zwarten. Het eerste grote protest in ons land vindt op 1 juni plaats op de Dam in Amsterdam. Qua coronaregels loopt de demonstratie volledig uit de hand. Duizenden betogers staan hutje mutje opeengepakt bij elkaar leuzen te scanderen.

Burgemeester Aboutaleb wordt diezelfde avond vanuit de raad gewezen op de risico’s omtrent een twee dagen later gepland vervolgprotest in Rotterdam.

In de aanloop naar de demonstratie van woensdag 3 juni is aanvankelijk sprake van tachtig demonstranten op het Schouwburgplein. Al snel worden er duizend demonstranten verwacht en wordt de locatie de Erasmusbrug. Niet veel later worden dat er vijftienhonderd. Na afloop schat de politie dit aantal op vier- tot vijfduizend personen.

Op die bewuste woensdag ga ik zelf polshoogte nemen aan de noordzijde van de Erasmusbrug. Ik kom even voor aanvang aan en zie al naar schatting duizenden mensen op en aan de noordzijde van de brug staan. Eerder die middag maakte ik foto’s van linten die de gemeente om de anderhalve meter had bevestigd aan de oostzijde-reling van de brug. Op moment van aankomst staan de demonstranten al tegen elkaar aan langs de reling. De linten blijken dus zinloos.

‘Even lijkt het alsof er geen corona is of is geweest’

Voor het podium op de kade staat een enorme mensenmassa, net als op de Dam, hutje mutje leuzen te scanderen. Even lijkt het alsof er geen corona is of is geweest. Even lijkt alles weer op het oude normaal. Het voelt verleidelijk en toch denk ik meteen dit is een corona superspreading event. En een middelvinger naar de lockdown van de afgelopen tweeënhalve maand. Een vette middelvinger naar alle zorghelden, naar de ouderen die opgesloten zitten in zorginstellingen. Naar al die mensen die dierbaren hebben verloren. Op veilige afstand maak ik videobeelden.

Ondanks dat de situatie in Rotterdam minstens zo ernstig is als op de Dam, besluit Aboutaleb pas een uur later, om 17:55 uur, de demonstratie die tot 18:30 uur zou duren te beëindigen. Het overgrote deel van de demonstranten loopt dan naar het centraal station om huiswaarts te gaan. Onderweg ontstaan er rellen. Het standbeeld van Pim Fortuyn wordt beklad met de tekst ‘racist’.

De volgende dag debatteert de Tweede Kamer over GroenLinksdiva Halsema die met button en al vrolijk mee demonstreerde op de Dam. Geert Wilders eist haar ontslag en dient tevens een motie in waarmee de Tweede Kamer haar afschuw uitspreekt over de bekladding van Pim’s standbeeld. Op vrijdagochtend stel ik een vergelijkbare motie op waarmee ook de Rotterdamse raad tijdens de eerstvolgende vergadering (18 juni) zijn afschuw kan uitspreken over dit schandalige vandalisme.

Deze gebeurtenissen houden mij bezig. Want:

  1. Waarom zoveel aandacht voor een Amerikaan die aan de andere kant van de wereld op gruwelijke wijze om het leven komt, terwijl er geen haan kraait naar de 63-jarige Wim uit Rotterdam? Wim is in onze eigen stad door een 18-jarige chauffeur met een ‘ballonnetje aan zijn lippen’ overreden en op evenzo gruwelijke wijze gestorven. Telt zijn leven niet?
  2. Wat is de voornaamste motivatie van deelnemers om mee te doen aan dit soort demonstraties? Is het actievoeren tegen racisme, willen laten zien dat je deugt of de behoefte om te rellen?
  3. Waarom rept Aboutaleb in zijn brief van maar liefst drie pagina’s aan de raad met geen woord over de bekladding van het standbeeld van Pim?
  4. Wat is de ernst van het schenden van de anderhalvemeterregels, nota bene op steenworp afstand van het Erasmus MC, de plek waar het nationale Outbreak Management Team zetelt?

De PVV is niet van ‘anderhalvemeter-betutteling’ in de buitenlucht. Maar tijdens de Erasmusbrugdemonstratie stonden duizenden mensen dicht tegen elkaar aan, leuzen te scanderen. Een extra risico voor ‘corona superspreading’.

De demonstranten die recentelijk in Den Haag juist tegen de anderhalvemeterregels demonstreerden werden snoeihard aangepakt. Dat is meten met twee maten.

‘Waar Halsema keihard wordt aangepakt in de Tweede Kamer, wordt onze burgemeester met rust gelaten’

Dat geldt ook voor Halsema en Aboutaleb. Waar Halsema keihard wordt aangepakt in de Tweede Kamer, wordt onze burgemeester met rust gelaten. In de media is Aboutaleb de held die wel ingreep, terwijl hij dat toch echt pas deed een uur nadat de demonstratie volledig uit de hand was gelopen.

Hoe verkoop je dit lakse optreden aan mensen in de zorg die onder enorme stress op IC’s hebben gewerkt? Hoe verkoop je dit aan ondernemers die failliet dreigen te gaan door strikte coronaregelgeving? Is dit te verkopen aan families wiens ouders en grootouders in eenzaamheid stierven?

Dit kon niet goed gaan, burgemeester Aboutaleb had na Amsterdam beter kunnen en moeten weten.