Richard de Mos – Relativerend: het land van de witte man is zo slecht nog niet

11-06-2020 14:34

Demonstratie op de Dam.

Vooropgesteld: iedere vorm van racisme is hartstikke fout en zou als hate crime in de wet verankerd moeten worden. Maar wat hebben sommige aanjagers en aanhangers van de Black Lives Matters-demonstraties het doel – het tegengaan van racisme – totaal verprutst. Broodpoliticus Sylvana Simons die haar middelvinger opstak toen ze het over All Lives Matters had. Akwasi die zich met zijn opmerking om onze kindervriend Zwarte Piet in het gezicht te schoppen schuldig maakte aan het oproepen tot geweld. NIDA-voorman Noudin el Ouali die bij het TV-programma Op1 vond dat zijn debat opponent Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf moest kiezen tussen wie zij was, George Floyd of de agent die hem vermoordde. D66-leider Rob Jetten die twitterde dat Mensen van kleur of met een ‘moeilijke’ naam iedere dag racisme ervaren. Allemaal mensen die met hun polariserend gedrag geen bijdrage leveren aan het bestrijden van racisme, maar juist tweespalt in de samenleving creĆ«ren.

‘Laten we nou niet doen of dit land wordt geteisterd door een golf van apartheid’

Een samenleving waar, helaas, racisme bestaat. Maar laten we nou niet doen of dit land wordt geteisterd door een golf van apartheid. De aangewakkerde haat jegens de blanke man, die universeel de kop opsteekt, gaat nooit en te nimmer zorgen voor wederzijds begrip. Het willen uitwissen van zijn geschiedenis, het willen afpakken van zijn tradities, cultuur en identiteit is een enorme denkfout van ongekend felle activisten, die zeggen te streven naar ‘gelijkwaardigheid’.

De vraag wanneer er sprake is van racisme, hoe we dat in kaart brengen, maar vooral hoe we het oplossen, wordt in de hang naar totale hysterie niet gesteld.

‘Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd haar te herhalen’

Laten we, ook bij de mainstream media, nou eens denken in oplossingen om racisme te bestrijden. De NOS en RTL gaven, na de beeldenstorm in andere landen, de locaties door van de omstreden Nederlandse standbeelden. Met welk doel? Dat historische figuren a la Joannes van Heutsz, Jan Pieterszoon Coen en Michiel de Ruyter ook van hun sokkel worden getrokken? Oliedom! Immers, wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd haar te herhalen. Oplossing: Laten staan die beelden met tekst en uitleg van de goede en slechte daden, van figuren die Nederland (mede) hebben gevormd. Met daarbij goed onderwijs op scholen.

De oplossing bij vermeend etnisch profileren bij de politie is het hele korps uitrusten met bodycams. Bodycams zorgen ervoor dat zowel het handelen van de politie als van omstanders wordt vastgelegd. De inzet van de mini-camera werkt bovendien de-escalerend. Daarnaast zijn er al app-systemen waarbij agenten kunnen zien of een auto al eerder door een andere agent is staande gehouden en of daarbij wat gevonden is. Gebruik zulke systemen om etnisch profileren, bijvoorbeeld bij de patseraanpak, tegen te gaan.

Zomaar even wat oplossingen uit mijn pragmatische hoge hoed, waarbij ik ook een beroep doe op ons aller relativeringsvermogen.

Het schrappen van straatnamen, het doen of blanken alleen een patent op slavenhandel hadden, het onszelf laten aanpraten dat Nederland een land is dat louter bestaat uit racisten, mensen relativeer!

‘En luister ook eens naar al die mensen met een migrantenachtergrond die op social media aangeven zich niet te herkennen in het beeld van systematisch racisme’

Het verwijderen van het hilarische Little Britain van Netflix wegens politieke incorrectheid, het door HBO schrappen van de uit 1939 daterende film Gone witte the Wind, het toewerken naar een verbod om grappen over elkaar te kunnen maken, mensen relativeer!

En luister ook eens naar al die mensen met een migrantenachtergrond, zoals Samira Tarrass, Badr Asbai en Btissame Bouchantouf, die op social media aangeven zich niet te herkennen in het beeld van systematisch racisme in Nederland. Zij pakken, volkomen terecht, hun kansen op het gebied van studie, werk, hobbies en het leren kennen van ‘mooie lieve mensen’. Zij vinden het land van de witte man zo slecht nog niet.