Nieuws

BRIEFJE VAN JAN – Aan Akwasi en Sylvana

12-06-2020 09:31

Vaderdag 2020

Beste Akwasi en Sylvana,

Als jullie ’s avonds thuis komen en jullie zien op internet welke politici, welke omroepen en welke BN’ers nu weer door de knieën zijn gegaan voor jullie goed geacteerde verontwaardiging over straatnaambordjes, de schmink van Sinterklaas’ medewerkers en meer van zulks, barsten jullie dan niet in een onbedaarlijke lachbui uit?

Ik bedoel: weinig volkeren laten zich zo makkelijk een erfzonde aanpraten als de Nederlanders en dat moet voor mensen zoals jullie, met jullie bovengemiddelde trots, even tenenkrommend als lekker makkelijk zijn.

Ik zag de poster van jouw nieuwe ‘tournee’, Akwasi.

Deze:

Daarop draag je kleding van kente, nwentom. Deze stof was bij je voorvaderen, de Ashanti, heilig en werd op belangrijke dagen  gedragen door koningen en stamhoofden.

Wie jou eergisteren bij Beau weer als een ordinair schreeuwend mocro’tje tekeer zag gaan, zal weinig koninklijke waardigheid hebben ontdekt, dus volgens mij is het vooral een provocatie. Zien hoever je kunt gaan.

Kijk mij, een nakomeling van de in slaven handelende Ashanti, eens lekker die witmangen die voor 99 procent helemaal niet afstammen van slavenhandelaren tergen.

En als kers op de taart wast Margriet van der Linden deemoedig knielend je voeten?

Zoiets?

En jij dan, Sylvana?

Jij, die na een succesvolle carrière als kooidanseres, veejay en trophy wife uit arrenmoede maar de politiek in ging en die politici híer komt vertellen wat ze, ondanks jaren van pamperen en sponsoren van Surinaamse Nederlanders, allemaal verkeerd doen?

Terwijl in jouw geboorteland Suriname anno 2020 politieke partijen zo corrupt zijn als de neten en letterlijk stemmen proberen te kopen door met auto’s en iPhones te strooien?

Hebben al die deugkneuzen in Nederland dan geen internet?

Kennen ze dat filmpje van de tot voor kort dominante NDP niet?Jongeren die zich registreerden bij de NDP voor de laatste parlementsverkiezingen kregen een lot en konden een auto of een iPhone winnen.

Veel platter wordt het niet.

Oh ja, toch wel:

Heb ik jou (of dat vréselijke hoedenplankhondje van de Volkskrant) dát al horen veroordelen? Is platte corruptie niet véél erger dan dat mensen in hun onbenul de vraag waar je voorouders vandaan komen niet helemaal perfect formuleren of een kinderfeest op traditionele wijze willen vieren?

En weet je wat nou het mooiste is van die auto?

Die wórdt helemaal niet verloot.

De trekking zou op 26 mei plaatshebben, maar ging niet door.

Gezondheid

 

Op 30 mei meldden de organisatoren namelijk dat ze “de lot-boekjes van Bakkie en Alliance niet op tijd hadden ontvangen vanwege de afstand waarmee wij weinig rekening hadden gehouden”.

En daarna werd de coronacrisis als kutsmoes opgevoerd en wordt de jonge Surinamers die zich er in hadden laten luizen gevraagd “tot nader orde nog een beetje geduld te betrachten”.

Dat zou jij, voor je broeders en zusters in je geboorteland, toch keihard moeten veroordelen?

Nee, daarover horen we je niet. Is geen handel voor je.

En jij, en die Akwasi, gaan doodnormale Nederlanders tot vervelens vertellen wat ze moeten doen en vinden, op weg naar herstelbetalingen?

Ik zou zeggen: haal eerst de balk eens uit je eigen oog, voor je verder gaat met dat gezeikstraal over het splintertje in het onze.

Soso lobi!

JanD

PS. Cadeautijd! Kralen voor Sylvana en gereedschap voor Akwasi!

PS2. Me nieuwe Nieuwsbrief is uit!

 

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en/of incidentele giften (Bunq me). Waarvoor dank! (Kopen via mijn partnerlinks bij Bol.com en Amazon wordt ook gewaardeerd)