Politiek

Politiechef Frank Paauw legt het af tegen Femke Halsema: Preventief fouilleren van de baan

12-06-2020 12:41

Politiechef Amsterdam Frank Paauw. (Screenshot AT5)

Burgemeester Femke Halsema trekt het plan om preventief fouilleren in te voeren in Amsterdam terug. “Draagvlak in de raad en in de stad is essentieel,” zegt Halsema tegen Het Parool. “We willen nu eerst gesprekken hervatten tussen politie, gemeente en inwoners over etnisch profileren om daarna te besluiten of we met dit of een ander voorstel doorgaan.”

Lees ook – Politietop maakt zich zorgen over tsunami aan steekpartijen onder jongeren

Dat is een tegenvaller voor politiechef Frank Paauw. In zijn vorige baan als korpschef in Rotterdam boekte hij grote successen met preventief fouilleren, de resultaten van dat beleid zijn nog steeds voelbaar in de Maasstad, zo bleek begin deze maand. Begin dit jaar zette Paauw het preventief fouilleren op de Amsterdamse agenda. Hij hekelde toen dat preventief fouilleren één op één met etnisch profileren wordt gezet. Onzin, zei Paauw in een interview met AT5; het gaat er om de pakkans te vergroten en zorgen dat er geen jongeren met messen rondlopen in Amsterdam.

Lees ook – Vier ‘minderjarigen’ met machetes aangehouden in Amsterdam-Zuidoost

Maar goed, dit is de Republiek Amsterdam. De Partij voor de dieren en de PvdA sluiten zich aan bij D66, GroenLinks, DENK en Bij1, die zich al langer tegen preventief fouilleren hadden gekeerd. Daardoor is een meerderheid van zeker 30 zetels tegen.

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Roosma vindt het allemaal geweldig.

Joe!