Politiek

Coronavirus – Nederland koopt samen met Italië, Frankrijk en Duitsland honderden miljoenen vaccins in

13-06-2020 15:43

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. (Foto: Hugo de Jonge/Ministerie van Volksgezondheid)

De ‘vaccinalliantie’, bestaande uit Nederland, Italië, Frankrijk en Duitsland, heeft afspraken gemaakt met farmaceut AstraZeneca over de levering van een coronavaccin. Als de ontwikkeling van het betreffende vaccin goed verloopt, komen vanaf eind 2020 stapsgewijs in totaal 300 tot 400 miljoen vaccins voor Europa beschikbaar. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer. Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië bundelden eerder deze maand hun krachten in de zogeheten ‘Inclusieve Vaccin Alliantie’ om te zorgen voor een sterke onderhandelingspositie in de zoektocht naar een coronavaccin.

Lees ook – RIVM: Coronavirus dreigt weer op te vlammen

De contractafspraken met AstraZeneca zijn de eerste afspraken van de alliantie om te zorgen dat een potentieel coronavaccin voor Europa snel beschikbaar kan komen. Het gaat initieel om 300 miljoen vaccins, mogelijk op een later moment uit te breiden naar 400 miljoen. De EU-lidstaten krijgen allen de mogelijkheid om onder dezelfde voorwaarden mee te doen in deze door de kopgroep gemaakte afspraak. Mocht het vaccin beschikbaar komen dan is de afspraak dat het vaccin wordt verdeeld op basis van het aantal inwoners per land. Dat betekent dat eind 2020 de eerste vaccins voor Nederland beschikbaar kunnen komen.

De Jonge zaterdag in een perscommuniqué:

“Heel belangrijk dat we vandaag deze stap kunnen zetten. Een vaccin is cruciaal in de strijd tegen het virus. Totdat het vaccin er is, zal het virus onder ons zijn en zal het kop opsteken. Aan een vaccin wordt dan ook met man en macht gewerkt. Wij willen daarbij samenwerken en wedden op meerdere paarden tegelijk, omdat je van tevoren niet weet wie de race gaat winnen.”

De vaccins worden tegen kostprijs ingekocht. Hoeveel precies voor het potentiële vaccin is betaald, wordt vanwege de onderhandelingspositie niet bekendgemaakt. Of het vaccin daadwerkelijk in productie kan wordenis volgens De Jonge onduidelijk. “De kans op mislukking is in elk van de ontwikkelfasen tot het einde aanwezig.”

Lees ook – Coronavirusdashboard werkt nog niet feilloos: Piek van besmettingen in Amsterdam dankzij softwareproblemen