Buitenland

Aantal illegalen dat EU probeert binnen te dringen verdrievoudigd

14-06-2020 12:44

Asielzoekers voor de kust van Griekenland. (Screenshot YouTube)

Het aantal migranten dat illegaal probeert de Europese Unie binnen te komen is na een stevige daling weer sterk toegenomen. De Europese grensbewakingsorganisatie Frontex registreerde in mei op de belangrijkste routes 4300 illegale grensoverschrijdingen. Dat is bijna drie keer zoveel als in april, toen het aantal door de corona-pandemie sterk was gedaald. Dat meldt de NOS zondag.

In de eerste vijf maanden van het jaar werden er 31.600 illegale grenspassages ontdekt – zes procent minder dan een jaar geleden.

Onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) merkten vorige maand op dat het aantal legale immigranten in Nederland in de weken na invoering van de coronamaatregelen ruim was gehalveerd. De immigratie van Syriërs daalde relatief het sterkst, kijkend naar de drie grootste migrantengroepen. Voor de coronamaatregelen kwamen gemiddeld bijna 120 Syriërs per week naar Nederland. Tijdens de coronacrisis waren dat er ongeveer 10. Het aantal Poolse migranten halveerde bijna naar 300 per week.