Politiek

Iraniër uit Helmond verdient tonnen met verzonnen asielverhalen: Vier jaar cel geëist

15-06-2020 15:33

azc
Asielzoekers in een asielzoekerscentrum. (Screenshot NOS)

De 56-jarige Iraniër Fard K. uit Helmond heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) tonnen verdiend met verzonnen asielverhalen. De officier van justitie eiste maandagochtend een celstraf van vier jaar. Verder wil ze dat de man tien jaar lang zijn beroep als juridisch adviseur niet kan uitoefenen en dat mensen gewaarschuwd worden. Uit berekeningen van de Koninklijke Marechaussee blijkt dat de man tonnen verdiende met zijn handeltje. In totaal wil het OM dat hij bijna 260.000 euro terugbetaalt. Dat meldt het OM maandag.

Het onderzoek begon na een melding van een tolk. Die vertelde onder meer dat een zelfverklaarde advocaat mogelijk asielverhalen verkocht voor bedragen tussen de 4000 en 9000 euro. Hij zou asielverhalen verzinnen voor Afghaanse, Iraanse en Iraakse Koerden, met wie hij in het land van herkomst al contracten aanging. Hij schreef volgens de tip, in ruil voor geld, politieke verhalen op naam van asielzoekers op internet om het asielverhaal geloofwaardiger te maken. Uit onderzoek is nergens gebleken dat verhalen klopten of dat de mensen een gegronde reden hadden hun land te ontvluchten.

Als redenen voor het aanvragen van asiel werden vaak onterecht verhalen opgehangen over homoseksualiteit of bekering. Om de verhalen geloofwaardiger te maken, werden slachtoffers in enkele gevallen gevraagd om bijvoorbeeld uit te zoeken hoe een homoclub eruit ziet of om te verklaren dat ze had gedroomd over een bekering tot het Christendom.

Hij zou negentig keer voor illegalen verhalen hebben verzonnen waarmee ze een vluchtelingenstatus kregen, weet het Eindhovens Dagblad. Uitspraak in de zaak is op 14 juli.