Media & TV

Straffen geëist tot 12 jaar in zaak aanslag op De Telegraaf

16-06-2020 16:40

De entree van de Telegraaf na de aanslag. (Beeld: Politie eenheid Amsterdam)

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft vandaag tegen elf mannen celstraffen tot 12 jaar geëist. De hoogste straffen hoorden twee Amsterdammers (inmiddels 26 en 29 jaar oud) tegen zich eisen, respectievelijk 12 en 9 jaar. Volgens het OM speelden zij een belangrijke rol in een criminele organisatie die zich bezighield met diefstal van snelle auto’s die geschikt zijn om ernstige misdrijven mee te plegen, waaronder de voorbereiding en uitvoering van de aanslag op het gebouw van De Telegraaf op 26 juni 2018.

Aanslag – Bestelauto rijdt pui De Telegraaf binnen, vliegt in brand

Het motief achter de aanslag op het gebouw van De Telegraaf blijft onduidelijk. Het OM meldt in een perscommuniqué:

“Uit dit dossier blijkt dat de verdachten niet bereid zijn om openheid van zaken te geven. Door de verdachten wordt volstaan met ofwel een beroep op zwijgrecht, ofwel met een meer of minder onderbouwde ontkenning van iedere betrokkenheid. (-) Wie met enige nuchterheid het totaal aan onderzoeksresultaten bekijkt, moet tot de conclusie komen dat alle aanwijzingen zich richten op de opdracht voor de aanslag vanuit de georganiseerde misdaad, maar dat dit niet onomstotelijk kan worden vastgesteld.”

Ook zonder inzicht te hebben gekregen in de beweegredenen, is het voldoende duidelijk dat de verdachten op zeer grove wijze een signaal hebben willen afgeven, meent het OM. “Dit afgegeven signaal kan niet anders worden geïnterpreteerd dan als bedoeld om te intimideren: de mond te snoeren.”