Buitenland

Zwaarbewapende milities in New Mexico bij BLM-demonstraties, persoon neergeschoten, dader gepakt

16-06-2020 18:24

Foto: Twitter/@nick_w_estes

Tijdens een Black Lives Matter-demonstratie in Albuquerque in de Amerikaanse staat New Mexico is een zwaargewonde gevallen nadat iemand met een pistool vier kogels afvuurde. De schutter, Stephen Ray Baca (31, zoon van een voormalig county-sherrif), kon vrijwel direct worden vastgehouden door zwaar bewapende burgerwacht-milities die zichzelf de New Mexico Civil Guard noemen en worden overgeleverd aan de politie. Ook werden enkele leden van de militiegroep aangehouden. Het is onduidelijk of de opgepakte schutter bij de militiegroep hoort.

Uit videobeelden blijkt dat op het moment van de schietpartij diverse leden van de militiegroep proberen te voorkomen dat relschoppers een bronzen standbeeld van de 16e eeuwse Juan de Oñate omtrekken. Nadat een vechtpartij ontstaat tussen een man en een groep relschoppers, en de man wordt mishandeld, trekt de man een pistool en haalt vier keer de trekker over. Een slachtoffer raakt zwaargewond. De schutter wordt vrijwel direct omsingeld door bewapende milities die het pistool bij hem wegschoppen en de man beschermen tegen de relschoppers.

Ondanks het feit dat de schutter snel onschadelijk kon worden gemaakt dankzij de aanwezige militieleden wordt de afkeer van deze met semi-automatische vuurwapens bewapende militiegroepen, die doorgaans ‘extreem-rechts’ worden genoemd, steeds groter. Vooral hun aanwezigheid bij in essentie vreedzame Black Lives Matter-demonstraties in New Mexico zet kwaad bloed bij veel demonstranten. De militiegroepen worden er van beschuldigd geweld uit te lokken en geweld te gebruiken.

Zelf zeggen de militiegroepen dat ze behalve standbeelden ook gebouwen en winkels willen beschermen tegen relschoppend tuig en dat in samenspraak doen met de politie. Maar dat de politie samen lijkt te werken met ‘extreem-rechtse’ bewapende groepen werkt juist als olie op het vuur voor veel demonstranten.

Nu er een slachtoffer is gevallen door mogelijk vuurwapengeweld van een militielid wordt de roep om optreden tegen de bewapende groepen groter, al is er in de staat New Mexico geen verbod op het openlijk dragen van semi-automatische vuurwapens en dus geen mogelijkheid de groepen te verbieden aanwezig te zijn bij Black Lives Matter-demonstraties.

De politie van Albuquerque zegt te onderzoeken of militieleden inderdaad verantwoordelijk zijn voor het oproepen en aanzwengelen van geweld.

 

Stephen Ray Baca