Politiek

Ferd Grapperhaus (CDA) wil Syriëgangster (ISIS) ophalen

18-06-2020 18:01

Minister van Veiligheid en Justitie Ferd Grapperhaus (CDA). (Screenshot Tweede Kamer)

Minister van Veiligheid en Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) wil de Goudse ISIS-terroriste Ilham B. ophalen uit Syrië en naar Nederland halen. De vrouw reisde in 2016 uit en sloot zich aan bij ISIS. Ze staat nu terecht voor de Rotterdamse rechtbank maar kan niet bij verstek veroordeeld worden omdat ze volgens haar advocaat op de zitting aanwezig wil zijn. Dat meldt de NOS donderdag.

B. wordt vastgehouden in het kamp Ain-Issa en kan volgens haar advocaat niet zelf naar Nederland reizen. Het kabinet heeft altijd volgehouden dat ze ook niet kan worden opgehaald, omdat dat te gevaarlijk zou zijn.

Grapperhaus draait nu en schrijft aan de Tweede Kamer dat hij ‘actieve repatriëring’ onderzoekt.

Ondertussen werd vandaag de Brabander Devin P. door de rechtbank van Rotterdam veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf omdat hij samen met Koerdische strijders vocht tegen ISIS. P. had zich aangesloten bij de YPG, een beweging die niet staat op de Nederlandse lijst met terroristische organisaties. Sterker: de Westerse coalitie ondersteunde de militie in haar strijd tegen ISIS, onder meer met luchtaanvallen. Maar volgens Grapperhaus is de YPG inmiddels ‘de gewapende tak van de Koerdische partij PYD die banden heeft met de terreurorganisatie PKK’.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden drie jaar cel, waarvan twee jaar voorwaardelijk.