Politiek

Piet Hein Donner kiest kant Mona Keijzer: Samenwerking met Forum voor Democratie niet bij voorbaat uitsluiten

24-06-2020 15:01

CDA-prominent Piet Hein Donner (Screenshot YouTube)

CDA-prominent Piet Hein Donner kiest de kant van Mona Keijzer in het debat over eventuele samenwerking met Forum voor Democratie. Samenwerking bij voorbaat afwijzen is volgens hem een ‘te gemakzuchtige reactie’. Dat zegt hij in het blad Christen Democratische Verkenningen, weet het FD.

Om het land te behoeden voor Baudets opvattingen moet hij volgens Donner juist niet worden uitgesloten. Dat werkt averechts. “De ervaring tot dusver in Nederland leert dat regerings- of bestuurlijke deelname vaak een doeltreffend instrument is om de opkomst van populistische partijen te remmen”, aldus de oud- vicepresident van de Raad van State.

Als voorbeeld wijst hij naar D66. Ook die partij schokte volgens hem ‘onze voorouders’ en de gevestigde orde met populistische taal en voorstellen, die als ondermijnend werden gezien. “Het is echter maar goed dat D66 nooit om die reden werd uitgesloten, want om deze partij de sympathie van de kiezer te doen verliezen bleek niets zo effectief als regeringsdeelname”, aldus Donner.

Donner ziet zelfs samenwerking met de PVV zitten maar dat wil Keijzer weer niet. Dat zei ze woensdagochtend bij WNL.

De CDA’er is consequent in zijn stellingname. Twee jaar geleden zei hij bij zijn afscheid als vicepresident van de Raad van State ook al dat succesvolle nieuwe partijen zo snel mogelijk in een kabinet moeten plaatsnemen: “Verantwoordelijkheid geven, dat is de methode om te laten zien: kun je het waarmaken of niet?”

Lees ook – Ook Mona Keijzer mengt zich in strijd om lijsttrekkerschap CDA