Politiek

Wat kan er misgaan? – Hugo de Jonge gaat samenwerken met Belastingdienst voor corona-app

25-06-2020 11:44

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge. (Screenshot NPO)

Persbericht van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) op de donderdagochtend. Er lijkt wat beweging in zijn corona-app te zitten. Ruim drie maanden geleden meldde De Jonge dat hij aan de slag ging met een app om besmettingen met het coronavirus in kaart te brengen. En nu is het zover: begin juli start ‘in samenwerking met diverse organisaties’ een gebruikerstest van de corona-notificatieapp in de regio Twente. Eén van die organisaties is de Belastingdienst, weet RTL Nieuws.

Lees ook – 60 wetenschappers waarschuwen kabinet voor risico’s corona-apps

De Belastingdienst gaat de technische infrastructuur beschikbaar stellen. Volgens Ron Roozendaal, directeur informatiebeleid bij het ministerie van Volksgezondheid is de Belastingdienst een ‘logische partner’ omdat de organisatie de technische achtergrond heeft om op grote schaal de app uit te rollen. Daarnaast heeft de dienst een beveiligingscentrum, een zogeheten Security Operations Center (SOC), waarmee digitale aanvallen op de app sneller worden gedetecteerd.

Lees ook – Privacywaakhond sloopt Corona-apps overheid

De app werkt op basis van bluetoothtechnologie en wisselt unieke en niet tot de persoon herleidbare nummers uit die meerdere keren per uur wisselen. De nummers die horen bij besmette personen worden door de app opgehaald en de app controleert of je die nummers ‘bent tegengekomen’. Als je voor langere tijd in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus geeft de app je een bericht. Beide personen moesten dan wel beschikken over de app op hun smartphone.

De planning is er op gericht dat het kabinet half juli besluit over de landelijke introductie van de app en over het moment waarop.

Lees ook – Veiligheidsdiensten waarschuwden bewindsman voor te hard van stapel lopen